Искаш ли да разбереш тайните на живота?

Силата на мисълта

ЦЕЛЕБНИ СЛОВА

Позитивни твърдения и разсъждения за всеки ден

Дъглас Блох

 

Haучете се да владеете духовната сила и мъдрост, които се крият във вас

 

" Една великолепна  книга за онези, които са готови да отворят сърцата  си"

Джералд Дж. Ямполски,

д-р на мед. науки, автор на "От мрака към светлина" 

 

"От все сърце ви препоръчвам творбата на Дъглас Блох върху твърденията. Някои думи унищожават душите ни, а други ги лекуват... Прочетете я, моля!" Всекидневен източник на вдъхновение, "Целебни слова" ще ви помогне да отвърнете на житейските предизвикателства: Да намерите куража да вървите напред въпреки страховете си... Да се освободите от миналите скърби и да приветствате промяната в живота си...  Да се почувствате едно цяло със Вселената...  Да  оставите една по-висша мъдрост да ръководи и направлява пътя ви... Да осъзнаете, че сте от значение на този свят...  Всичко това, а и много повече е възможно, ако се докоснете до божествената мъдрост, която се крие във вас и във всеки един човек - онова "вътрешно знание", което ще достигнете чрез жизнеутвърждаващата сила на Целебни слова Ако чувствате безпокойство, страх или безнадеждност... ако имате проблеми със здравето... преживявате криза на работното място... страдате от загубата на любим човек или просто търсите ободрение и вдъхновение, "Целебни слова" ви предлага утеха, подкрепа, проникновение и разбиране.

Това са петдесет и две отделни "учения" - всяко от тях се състои от размишление, серия от твърдения и вдъхновяващ цитат - които можете да използвате, за да трансформирате най-дълбоките си убеждения, да усъвършенствате мисленето и чувствата си, да издигнете самоуважението си и да поемете по пътя на промяната и духовното израстване, път който ще ви носи удовлетворение. Забележителен и безценен съветник и помощник, "Целебни слова" поставя в собствените ви ръце силата да насочите правилно живота си.  "Обичам да препрочитам "Целебни слова". Ние носим едно и също послание."

Жаклин Смол, автор на "Лечение по естествен път" 

 

"Целебни слова" е прекрасен и вдъхновяващ пътеводител. Написана е добре, стегнато и точно - една от най-добрите книги в тази област." 

Кей Кери, автор на "Завръщането на птичите ята" 

 

Започваме едно пътуване - пътуване на промени и трансформации. Всичко, което трябва да знаем е в самите нас. Нека тези думи ви накарат да чуете вътрешния си глас, нека направят житейския ви път лек и радостен. Нека бъдат думи на изцеление.

ЦЕЛЕБНИ СЛОВА  "Съзидателна и искрена книга с размишления"

Ралф Блум, автор на "Книги за руните" 

 

"Нежна и проникновена книга"

дописник на "Ню Ейдж" 

"най-доброто средство за вдъхновение и повдигане на настроението ... силна и предизвикателна"

"Ню Риалитис"

Целебни слова" е вдъхновяващ и окуражаващ пътеводител, препоръчвам го на всеки,  поел пътя на възстановяването."

Кейси К., Аланон 

 

"Целебни слова" е най-полезната книга за твърденията, която съм имал удоволствието да прочета. Благодарен съм на Дъглас Блох, че направи този потенциал достъпен за всички нас."

Бари Нолс, пастор 

 

"Древна мъдрост, изказана със съвременни слова ... най-добрата книга за твърденията, която съм виждала".

Лучия Капакионе, автор на " Силата на другата ръка"   

 

Посвещение:

Това най-сетне посвещавам на майка ми и баща ми.

Благодарности:

Актът на сътворението е едно от най-големите предизвикателства за човешките усилия. За щастие много хора щедро отдадоха време и сили за създаването на "Целебни слова". Въпреки че за първи път вдъхновението ме осени в една ноемврийска сутрин през 1980 година, книга се оформи през 1982 по време на престоя ми във Файндхорн - духовна общност в Северна Шотландия. Особено силно бях повлиян от творбите на Ейлийн Кади, която показваше, как да се вслушваме във вътрешния си глас.  Пет години по-късно, през 1987 на Бъдни вечер ми бе внушено да подновя работата по книгата. В този критичен момент подкрепата на моите приятелки и редактори Kей Дейвид и Ан Гарет се оказа безценна. През следващите три месеца те изпълняваха ролята на духовни акушерки, напътстващи и ръководещи раждането на "Целебни слова". След като книгата се роди, и други хора дадоха приноса си в редактирането: Мери Алън, Брайън Бърджерън, Кати Бренър, Джеймс Лотиър, Пат Демси, Джим Естес, Лиан Лангфорд, Фран Матис,  Луси Оксънхендлър, Марика Плеско, Бети Сикинг, Марзенда Стайлс, Еръл Шефър, Даяна Стоун, Робърт Уаснър, Джули Вайс. В допълнение Кейси Чани предложи да приложи към книгата дванадесет степенен възстановителен процес. За печатният текст допринесе много и  художникът-оформител Л. Графикс.

Накрая, както винаги, благодаря  на съпругата си Джоан и на родителите си, подкрепили моето учение и писане. 

 

Размишленията и твърденията в "Целебни слова" са лек за определени психологически и душевни предизвикателства, пред които се изправяме. По-долу са изброени някои от тези състояния, като са отбелязани параграфите с директни съвети как  да се излекуваме от тях или да ги трансформираме.

За лечение на загуба или мъка, вижте страници 30, 58, 60, 70, 98 или 100. 

За лечение на гняв или неприязън, вижте страници 48, 54, 100, 102 или 112. 

За лечение на страх, вижте страници 42, 54, 82, 84 или 128. 

За лечение на безпомощност и безнадеждност, вижте страници 36, 40, 68, 90 или 108. 

За лечение на проблеми със здравето, вижте страници 32, 64, 106 или 132. 

За лечение на несигурност или безпокойство за бъдещето, вижте страници 32, 34, 62, 66, 72 или 96.

 

 

ВЪВЕДЕНИЕ 

Как да използваме тази книга  "Целебни слова" е книга с духовни напътствия, чиято цел е:  Да ви научи как да използвате творческата сила на мисълта, за да създадете действителността.  Да носи вдъхновение всеки ден, да повдига настроението ви и да подобрява качеството на вашия живота.

Да осъществи връзка с вашия вътрешен глас.  В продължение на много векове човечеството е разчитало на институции и доктрини да му помогнат да познае Божията промисъл. Сега, в зората на нова ера, се научаваме да разчитаме на собствената си интуиция, за да познаем същността на божественото.  Сърцевината на "Целебни слова" представлява 52 пасажа или "учения" всеки един от три части: 

1) Размишление - кратък пасаж предлагащ мисли и разсъждения на определена тема или житейска случка. Всяко едно размишление носи своето послание, дава ви подкрепа, утеха, проникновение и разбиране. 

2) Твърдения – позитивни мисли и идеи, които при повтаряне ще ви помогнат да изцелите и трансформирате убежденията и мислите си. Онези читатели, които не са запознати с твърденията, в началото на текста ще получат обща представа за същността на твърденията и начина за използването им. 

3) Цитат, който обобщава същността на урока.  Макар, че е възможно да изчетете пасажите на един дъх, като роман, мислете за книгата като за сборник от отделни разкази - всеки един съдържа поука и може да бъде разглеждан отделно от другите.  Посягайте към "Целебни слова" като към всеки друг източник на вдъхновение. Можете да се съветвате с нея редовно или само понякога, всеки път щом усетите нужда да разберете себе си и да проникнете в тайните на вашето "най-свято и съкровено място".  Започваме едно пътуване - пътуване на промени и трансформации. Всичко, което трябва да знаем е в самите нас. Нека тези думи ви накарат да чуете вътрешния си глас, нека направят житейския ви път лек и радостен.

Нека бъдат думи на изцеление. 

 

ТВЪРДЕНИЯ:  Силата на позитивното говорене 

 

"...тъй и Моето слово, което излиза из устата Ми, се не връща към Мене празно, а изпълнява, що Ми е угодно, и върши онова, за което съм го Аз пратил."

Исаия 55:11

 

СИЛАТА НА ПОЗИТИВНОТО ГОВОРЕНЕ 

"Имаш това, което изричаш".

Тези прости думи са пример за едно от най-мощните средства за духовно самоусъвършенстване - ТВЪРДЕНИЕТО. Да разгледаме накратко същността на твърденията и как да ги използвате, за да създадете своята вътрешна и външна действителност. Твърдението е позитивна мисъл или идея, съзнателно насочена, така че да се получи желаният резултат. Твърдението е прост, но могъщ способ за лечение и трансформиране на най-дълбоко вкоренените убеждения. 

 

Как действат твърденията 

Твърденията се основават на следните принципи: 

1) Външната действителност е пряко отражение на водещите ви мисли и убеждения. 

2) Променете мислите си и ще промените вашата реалност. 

3) Проява на мислите ви е написаната и изговорена дума.  Преди няколко години напуснах сигурната си работа, за да продължа да пиша. Естествено бях леко разтревожен и загрижен как ще си изкарвам хляба.

За да уталожа страховете си измислих следното твърдение: Способен съм да се грижа за себе си в този живот.  Като си повтарях тези думи, наум и на глас, почувствах спокойствие, увереност и страховете ми намаляха. Ефектът беше постепенен, но ясно осезаем. През следващите няколко седмици, щом ме обхванеха съмнения или тревоги, просто си повтарях твърдението и усещах мир и спокойствие. Но аз не само уталожвах страховете си, но и пренастройвах подсъзнанието си да вярва в успеха на новата ми работа. Тази нова вяра доведе и до съответното поведение, което създаде искания резултат - написах няколко книги.  Това е първото ниво на действие на твърденията - те превръщат живота в сбъднало се пророчество. Kогато великият Мохамед Али обяви "Аз съм най-великият", той беше един недотам известен боксьор на име Касиус Клей. След десет години и хиляди повторения той бе признат за най-великия боксьор на всички времена. Али беше използвал силата на твърденията. 

Кога да използваме твърдения?  Можете да използвате твърдения винаги когато искате да постигнете нещо добро, което желаете в живота си. Служете си с твърдения и за да постигнете определена цел или резултат във външния свят. Например: "най-сетне открих идеалния дом", "Радвам се на новата работа в тази чудесна компания" и "Клетките на тялото ми излъчват здраве".  И още, употребявайте твърдения, за да изцелите своя вътрешен свят, чрез съсредоточаване върху някоя позитивна мисъл или убеждение. Ето няколко примерни твърдения от този тип: "Аз заслужавам любов", "Прощавам на родителите си", "Харесвам себе си." 

Хубавото на твърденията е, че за всеки случай си има твърдение. Каквато и да е ситуацията, винаги можем да я изкажем с думи. 

Как да създаваме изцелителни твърдения 

Процесът на използване на твърденията за изцеляване на живота ви е прост и забавен. Следният метод лично аз намирам за много резултатен.  Изберете област от живота си, която се нуждае от лечение. Предметът на вашето твърдение може да включва лични отношения, здраве, професия, финанси, спокойствие и т.н. Например да вземем областта на личните отношения. Вероятно носите в сърцето си някаква стара неприязън, от която сте готови да се освободите.  Решете как искате да промените тази част от живота си  Задайте си въпроса: "Какво ще е, ако тази част от живота ми бъде излекувана?". В нашия случай вие вероятно искате да се освободите от гнева, да почувствате спокойствие и да простите.  Формулирайте кратко изречение в първо лице, което съдържа желания резултат.

При подбора на думите, имайте предвид следното: 

1) Напишете твърдението в сегашно време, сякаш то се случва сега, в този момент. Силата се крие в настоящето. Затова трябва да кажете: Спокоен съм, а не Ще почувствам спокойствие. 

2) Изречението да е положително: Ако кажете Не съм ядосан, подсъзнанието изпуска "не"-то и чува ядосан. Ако някой ви каже "Не мисли за розови слонове", именно тази представа моментално изниква пред очите ви. За да избегнете това, перифразирайте твърдението, така че да директно да изразява вашето желание - напр. Сега се освобождавам от яда си.  Пробвайте усещането.  Вече сте написали твърдението, сега си го кажете няколко пъти. Ако се открили подходящото твърдение, то ще "пасне". Ще звучи добре (ако бъде добро, ще се сбъдне). Ако нещо не достига на твърдението, можете да го "настроите" чрез промяна на една-две думи. Така  Спокоен съм или Имам мир ще действа по-добре от Усещам спокойствие.  Повтаряйте твърдението всеки ден.  Казвайте си го наум или на глас, или го пишете. Повторението е майка на знанието. Вземете твърдението "Всеки ден, във всичко, се чувствам по-добре и по-добре." Представете си как ден след ден изпълвате съзнанието си с тези целебни слова. Постепенно вашето умствено и емоционално състояние ще се подобри осезаемо.

При повторението на едно твърдение вие налагате неговия мисловен образ върху съзнанието си, като по този начин трансформирате предишните си убеждения. Kолкото по-често използвате твърдението, толкова по-бързо и по-пълно ще бъде изцелението. Скоро тези думи ще станат живо присъствие в съзнанието ви. После думите ще се сбъднат във вас. Повтаряйки твърдението Имам мир вие ставате мир. Kазвайки Аз съм любов вие сте любов.  Бъдете упорити.  Важно е да използвате твърдението ежедневно, за да се възползвате от принципа на периодичното повторение. За да се може мозъкът да изработи нови реакции му трябва време. Някои предпочитат ежедневно да отделят определено време за съсредоточаване върху твърденията, например след ставане или преди лягане.  Прехвърлете крайния резултат на по-висша сила  Колко пъти сте си мислили, че искате нещо, а после осъзнавате, че притежаването му би било пълен провал? Често утвърждаваме определени желания и искания, но всъщност Вселената е имала нещо съвсем друго предвид - нещо за наше висше благо. Затова аз винаги завършвам твърденията си със следното изречение: Това или нещо по-добро се разкрива сега пред мен носещо пълно удовлетворение и хармония, за висшето благо на всички. По този начин знам, че моята воля и тази на Вселената са свързани.

Способи за подсилване на твърденията

С годините открих някои способи за подсилване на твърденията, за да ги направя по-резултатни и действащи. Ето някои от любимите ми. 

1. Използвайте рима. Изглежда римата влияе по-силно на подсъзнанието от немерената реч. Този принцип е илюстриран чрез следната история.  Един човек се разболял тежко и неговият пастор му дал изцелително твърдение. Скоро състоянието му се подобрило.

- Явно твърдението е подействало. – казал пасторът като чул новината.

- Да ви кажа честно загубих листчето с твърдението още на другия ден. - отговорил мъжът.

- Как тогава оздравя толкова бързо? - запитал приятелят му озадачен.

Човекът отвърнал:

 - Понеже не можах да си спомня твоето твърдение си повтарях "Няма да мреме, дявол да го вземе."

Eто още няколко римувани твърдения:

1. "И се забавлявам, и пари получавам", "Моя воля, твоя воля", "Добре ми е, когато съм навреме." Направете опит да измислите и вие някои. 

2. След като вече сте римували твърденията, изтананикайте си ги. Великият индийски поет Тагор е казал: "Бог ме уважава като се моля, но ме обича като пея." 

3. Размножете твърденията и си ги закачете на стените, на таблото в колата, на хладилника - на всички видни места. Една жена си лепи твърденията на огледалото в банята, за да ги вижда всяка сутрин и вечер.

4. Запишете се на касетофон, докато изговаряте твърденията. Пускайте си касетата като заспивате, щом се събудите или през деня. 

5. Изговаряйте твърдението докато сте пред огледалото. Това е добър начин да осъществите контакт със себе си. 

6. Проявете творческо въображение при вашите твърдения. Представете си, че изживявате желаното благо в настоящия момент. Друго приложение на този принцип е да направите "карта на съкровище" - колаж от картинки и думи, който да дава нагледна представа за благото, към което се стремите. Човешките същества възприемат по различен начин. Затова когато кажете, видите и усетите твърдението, подобно силно съчетаване на мисловните възприятия произвежда оптимален резултат. 

7. Благодарете преди и след произнасяне на твърдението. Това се основава на принципа, че всичко, което оцените нараства и се умножава. Действието на твърдението "Аз съм здрав и преуспяващ" се засилва, ако го формулирате "Благодаря за това, че съм здрав и преуспяващ". Вижте дали ще почувствате разликата. 

8. Водете си тетрадка или дневник, където да вписвате твърденията си, да следите и отбелязвате периодично напредъка си. Тези способи са изпитани във времето от мои приятели и ученици. Моят съвет е да ги прилагате при вашите твърдения.

Когато твърденията не "работят" 

Въпреки че твърденията са основани на общовалидни принципи, онези които ги практикуват често получават противоречиви резултати.

Ето някои препятствия, който могат да блокират действието на едно добро твърдение. 

1) Ако твърдението не се повтаря достатъчно често. Помнете, повторението е майка на знанието. Всеки нов мисловен модел трябва да се повтори много пъти преди да се превърне в мисловен навик. 

2) Ако твърдението не е формулирано точно. Един приятел - работник в цех – твърдял "Искам повече пари" и началникът му дал двадесет и пет цента. И вие ще получите подобен отговор от Вселената, ако не сте точни и конкретни относно исканията си. 

3) Ако на твърдението му липсва силно чувство. Нищо няма да излезе, ако подходите небрежно. Вашето твърдение трябва да бъде заредено с чувство и копнеж. 

4) Ако не вярвате искрено в истинността на твърдението. Иначе казано, някъде в себе си криете мисъл, която противоречи на твърдението. Почти всеки, който използва твърдения среща вътрешна съпротива. Kолкото по-големи са изцелителните сили на твърдението, толкова по-мощна е съпротивата. В следващите страници ще узнаете, колко важно е да се справите с този негативен вътрешен глас, ако искате успешно да прилагате твърденията във всекидневието си. Как да използваме твърденията за откриване на негативните убеждения и освобождаване от тях. Приемаме, че твърдението ви е правилно формулирано, звучи добре и го повтаряте често, тогава единствената пречка между вас и неговото осъществяване е собствената ви съпротива.

Въпросната съпротива приема формата на онези подсъзнателни мисли, които блокират изразяването на желаното състояние. Помнете, вашето съзнание е само върхът на мисловния айсберг. Убежденията, които са творци на вашата външна и вътрешна действителност се намират под прага на съзнанието, в така нареченото подсъзнание. Точно тук се пазят детските спомени, преживявания и обуславящите действителността убеждения. Силата на тези подсъзнателни мисли е илюстрирана със следния пример. Да предположим, че за да си изградите самоуважение, решите да работите с твърдението на Али "Аз съм най-великият". Твърде вероятно е условията да са ви накарали да повярвате, че сте некомпетентен. И всеки път щом си кажете колко сте велик, вашето подсъзнание  се противопоставя с обратното изявление, основано на неговото познаване на истината. По-долу е описан един типичен диалог. 

 

Съзнание                                          Подсъзнание

Аз съм най-великият.                       Боя се, че не си. 

Аз съм най-великият.                       Всъщност винаги си губещ.

Аз съм най-великият.                       Всичко правиш наопаки!

 

Примерът е ясен като бял ден. Понеже представата за вас в подсъзнанието ви е за човек, който никога с нищо не се справя, твърденията влизат през едното ухо и излизат през другото. Ето и друг пример.

 

Съзнание                                         Подсъзнание

Заслужавам да преуспея.               Парите са коренът на злото. 

Заслужавам да преуспея.               Парите ще те покварят.

Заслужавам да преуспея.               Парите изобщо не се задържат у теб.

 

Но най-коварното в този процес е, че човек може дори да не е наясно, че подсъзнанието саботира всичките му усилия. Да пренебрегнеш тези подсъзнателни убеждения е като да боядисваш върху ръжда или да скубеш плевелите вместо да ги изкореняваш. Основният проблем си остава нерешен. Въпреки неистовите усилия, тъпчете на едно място без дори да знаете защо, заседнали в самоунищожителните си мисли. За щастие изход има - Направете подсъзнателното съзнателно. Иначе казано, извадете на бял свят най-дълбоко скритите си убеждения за живота, за да ги изживеете и да се освободите от тях.  Целият процес е изумително прост, ако използвате твърдения. Вземете един лист и го разделете на две колони. Озаглавете лявата колона "Твърдение", а дясната колона "Първа мисъл". 

 

Твърдение                          Първа мисъл 

 

Отпуснете се и се настройте за възприемане, после напишете вашето твърдение в лявата колонка. Изчакайте и вижте какво ще изплува от дъното на подсъзнанието. Запишете го дословно в дясната колонка дори и да ви се струва нелепо. Процесът е подобен на свободните асоциации.  След като повторите всичко шест-седем пъти, в дясната колона ще получите списъка на основните негативни мисли и убеждения, отнасящи се до това ваше твърдение. Процесът има аналог - той е като да орете градината на подсъзнанието. За да се получи плодородна почва трябва да се разчистят отломките, камъните, плевелите и другите неподходящи материали. Като прибавите тор (твърдението) ще подхраните онези растения (мисли и убеждения), които искате да израстат.  Ето какво се получи при Еръл, която искаше да  отвори собствен бутик специализиран за дрехи втора употреба. 

Твърдение                                                            Първа мисъл 

Управлявам успешно собствения си бизнес     Няма да мога.  

Управлявам успешно собствения си бизнес     Работата е много. 

Управлявам успешно собствения си бизнес     Ще трябва да работя от девет до пет.

Управлявам успешно собствения си бизнес     От това не се изкарват много пари.

Управлявам успешно собствения си бизнес     Човек се нуждае от нещо по-сигурно.

Управлявам успешно собствения си бизнес     В нашето семейство не сме имали предприемачи.

 

Както сами виждате сега Eръл знае кои точно са онези вътрешни убеждения които й казват, че "не може" да има и управлява собствения си бизнес. Процесът обаче не свършва дотук. Ако Еръл продължи да си повтаря твърдението, отрицанията постепенно ще се изчерпят и на тяхно място ще дойдат положителни мисли и чувства произлизащи от нейното Висше Аз.

Например: 

Управлявам успешно собствения си бизнес        Имам чудесен вкус за дрехи.

Управлявам успешно собствения си бизнес    Познавам и други хора, които имат собствен бизнес.

Управлявам успешно собствения си бизнес        Щом могат те, мога и аз.

Управлявам успешно собствения си бизнес        Ако те могат, значи и аз мога.

Управлявам успешно собствения си бизнес        С Божията помощ всичко е възможно.

Управлявам успешно собствения си бизнес       Знам, че ще успея.

 

Сега вече постигнахме нещо. Посредством принципа за заместване на мислите, отрицателните убеждения на Еръл отстъпиха място на позитивни възгледи, чрез които тя ще постигне желаното благо. 

Какво да правим, ако няма ефект 

Тъй като старите навици са особено дълбоко вкоренени  възможно е да се наложи методът на двете колони да бъде повторен много пъти, преди вашето твърдение да намери солидна почва. Времето, необходимо за това, зависи от силата на старото убеждение, от желанието за промяна, и честотата на използване на твърдението.

По-голямата част от отрицателните убеждения, които се появяват в дясната колона постепенно ще изчезнат сами. Ако определено убеждение упорито остава, може да препрограмирате мозъчния си компютър, като си зададете следните въпроси: 

1. Как съм стигнал до това убеждение? Kой ми го е внушил? 

2. Важи ли то сега? 

3. Готов ли съм да се освободя от това убеждение?

Когато настъпи моментът да се освободите от старото си убеждение, направете го като го превърнете в ново твърдение, както е показано в следното изречение:  "Сега се освобождавам от убеждението че................(напишете старото си убеждение) и го заменям с..........................(напишете новото си убеждение или твърдение).  А сега да разгледаме отново процеса, като вземем за пример отрицателното убеждение на Еръл   "Ще трябва да работя от девет до пет".

При препрограмирането трябва да се процедира така: 

1. Как съм стигнала до това убеждение? - Майка ми ми го е внушила. 

2. Важи ли то сега? - Не. 

3. Готова ли съм да се освободя от това убеждение? - Готова съм. 

Сега се освобождавам от убеждението, че "Трябва да работя от девет до пет" и го заменям с новото убеждение "Успявам като работя за себе си."  Цялото лечение се състои  от осъзнаване и избор. Щом веднъж осъзнаете, че тези убеждения ви ограничават, направете избор и се освободете от онези които ви причиняват болка и ги заменете с такива, които ви дават подкрепа. Нищо, че отначало новите убеждения ще ви се струват чужди, след време те ще станат част от вас. Ако все пак старите модели не се поддават на промяна можете да потърсите съвета на лекар, психотерапевт, свещеник, пастор, равин, приятел - всеки който би могъл да ви упъти и помогне в този процес на израстване и трансформация.

Друг начин да получите подкрепа е да са включите в помощна група. Може би ще пожелаете да се съберете с хора, които също използват твърдения, да споделите напредъка си и опита си. Или пък приложете твърденията в помощната група, към която вече се числите. 

Как да използвате твърденията, за да трансформирате вечните предизвикателства на живота 

В живота си всеки един от нас е изправен пред някои вечни предизвикателства. Голяма част от духовното ни израстване се осъществява посредством изцелението и трансформацията на тези основни проблеми, произлизащи от изконните ни убеждения. Повечето от тези убеждения са се формирали в най-ранна възраст (от раждането да седмата година), когато получаваме представа кои сме ние и какъв е светът. През този период способността на съзнанието да избира и преценява не е напълно развита, затова полученото програмиране влиза в подсъзнанието без да е редактирано.

За нещастие това програмиране е в по-голямата си част негативно, осъществено от хора, често пъти и те негативно програмирани - това са обикновено родители, роднини, учители и понякога връстници.  Веднъж възприети, тези убеждения стават наши собствени, и започват да се проявяват в живота ни. Един приятел, чийто родители непрекъснато повтаряли "винаги си губиш нещата", разви склонност да губи предмети. В друг случай, обаче, майката на едно четиригодишно момче всяка вечер стояла до вратата на спалнята му и повтаряла "Можеш да направиш всичко, което поискаш". по-късно той успял да постигне много неща, които учителите и приятелите му смятали за невъзможни.

Сега той прилага твърденията при възпитанието на своите деца. Важно е да се отбележи, че послания могат да се предават както с думи, така и без думи. Тъй като децата учат чрез подражание, те подсъзнателно възприемат възгледите и убежденията на родителите си. Мисълта е като магнит. В живота получаваме онова, което привличаме към себе си. А какво ще привлечем се определя от най-дълбоките ни вътрешни убеждения. Абсолютната истина, в която вярваме и на двете нива - съзнание и подсъзнание - твори нашия живот. Като възрастни сме длъжни да направим преценка на своите убеждения, да задържим онези, които ни служат, а от пагубните да се освободим. Как да узнаете какви са вашите убеждения? Това можете да откриете като попълните таблицата с твърденията и погледнете изреченията в дясната колонка. Те ще ви дадат ясна представа за убежденията ви по отношение на дадено твърдение. Вторият метод е да погледнете на живота си като външно проявление на вътрешните ви убеждения. Ако искате да узнаете какви са вашите убежденията относно парите, надникнете в банковата си сметка; за това какво мислите за човешките отношения погледнете състоянието на брака или приятелствата си; за убежденията ви по отношение на здравето, огледайте състоянието на тялото си и т.н. Ако една от тези области изостава от другите, това е сигурен признак, че имате негативни убеждения или възгледи за нея.

И тъй като корените на тези умствени и емоционални бариери се намират в мисълта, твърденията са идеалното средство да разбиете закостенелите модели. Отделете време и си помислете кое основно убеждение за живота искате да излекувате. За да си помогнете при индентификацията му мислете с езика на следните категории: Самоуважение, Любов и Взаимоотношения, Здраве, Работа/Призвание, Преуспяване, Творческа самоизява и Духовно развитие.  Щом идентифицирате вашия проблем, открийте твърдение, в чието послание се съдържа разрешението на това предизвикателство. Помнете, каквато и да е ситуацията, съществува идеалното твърдение за нейното изцеление. В приложението ще откриете списък от твърдения, а някои можете да си измислите сами. Например, ако ваш главен и основен проблем е липсата на доверие, твърдението ви може да звучи така:

"Живея в сигурен и любящ свят".  Напишете основния си проблем и съответното изцелително твърдение на определеното място или на отделен лист.  Моят основен проблем..

Твърдение, което ще изцели това предизвикателство....

А сега е време да поработим сериозно с твърдението. Като за начало си го повтаряте през целия ден. Напишете твърдението на лист и го залепете в дома си, така че често да ви е пред погледа.

За да премахнете всякакви негативни предпоставки приложете метода, който вече научихте - разделяте листа на две колонки, оставяте негативните убеждения да изплуват на повърхността и се освобождавате от тях.  Хората често питат колко време трябва да работят с определено твърдение. Използвайте твърдението докато получите благото, към което сте се стремили. Да кажем, че искате да си купите нова къща. След покупката, твърдението си е изиграло ролята. Ако някога пак решите да се местите, винаги може да се върнете към това твърдение.  Друг често задаван въпрос е: "Колко твърдения мога да използвам наведнъж?" За да не разпилявате енергията си, най-добре би било за начало да се съсредоточите върху едно или две твърдения. Когато добиете повече умение, добавете нови твърдения към списъка си. Джордж Вашингтон е казал: "Поправям грешките си една по една". Това важи и за твърденията - най-добре е да се освобождавате от негативните убеждения едно по едно.  Бъдете търпеливи, настойчиви и упорити. С времето вашето собствено твърдение ще заживее свой живот и ще промени вътрешната ви действителност в съответствие с казаните думи. Когато утвърждавате, вие казвате "Да!" на  Вселената.  Препоръчвам ви да  опитате с твърденията. "Целебни слова" е написана, за да ви научи как да използвате думите, за да изцелите и трансформирате живота си. Не се сещам за по-добър и по-прост начин да приложите съзидателната сила на мисълта от това да използвате твърдения в ежедневието си. 

 

ОСНОВЕН ТЕКСТ 

"Великите мисли идват от сърцето"

Китайска поговорка 

 

Указания  Как да използвате основния текст 

Петдесет и двете учения, които следват, съставляват основния текст на "Целебни слова". Всеки урок се състои от три части:  

1) Размишление - кратък пасаж предлагащ мисли и разсъждения на определена тема или житейска случка. Всяко едно размишление носи своето послание, предлага ви подкрепа, утеха, проникновение и разбиране. 

2) Серия от твърдения - позитивни мисли и идеи, които при повтаряне ще ви помогнат да трансформирате негативните си убеждения и схващания. За онези наши читатели, които не са запознати с твърденията, в предната глава е разгледана най-общо тяхната същност и начин на използване.

3) Цитат - той обобщава същността на урока.  Макар, че можете да изчетете пасажите на един дъх, като роман, мислете за книгата  като за сборник с отделни учения, всяко едно от тях носи собствена поука и може да се разглежда отделно от другите.        

 

Избор на пасаж 

Когато сте готови, изберете си удобно местенце където и да се намирате. Ако често медитирате мястото за медитация е подходящо за целта, използвайте него. Ако пък не, усамотете се някъде, където никой няма да ви безпокои за известно време. Следва изборът на пасаж. Хората избират текста по най-различни начини. Ето някои идеи, които можете да вземете предвид: 

1) Започнете от първия пасаж и четете подред. Тъй като пасажите са общо петдесет и два, можете всяка седмица в продължение на една година да съсредоточавате вниманието си върху един от тях.

2) Прегледайте съдържанието и си изберете някоя тема най-точно отразяваща важен проблем, пред който сте изправени. 

3) Отворете книгата наслуки и четете.  Последният метод се нарича "гмуркане", и ми е любим. Открих, че винаги неизменно отварям на урока, който е най-подходящ за мен в този момент.  Опитайте и вие и ще видите! 

Вече сте избрали своя пасаж, сега може би ще усетите потребност да изречете кратка молитва или обръщение, което да настрои съзнанието ви за възприемане на прочетеното. Предлагам ви един пример: С навлизането в това размишление, потвърждавам, че Божественото присъствие изпълва тялото, съзнанието, сърцето и душата ми.  Извисен до това свръхзнание, сега възприемам необходимите ми в този момент мъдрост, съвет и изцеление. Сега хвърлете поглед на размишлението, твърденията и цитата. Те са замислени да функционират като едно цяло, затова можете да ги четете подред. Но не е изключено някоя от частите да ви хареса повече от другите. Нека вашата интуиция ви бъде водач и да ви насочва към думите, от който най-силно се нуждаете.  Нека съзнанието ви се разтвори за плодовете на духа - мисли на мир, утеха, спокойствие и радост. Възможно е да изживеете и едно усещане за яснота, особено в случай, че използвате този процес, за да търсите насока или съвет по някой въпрос. По някое време може да ви се прииска да запишете прозренията си в отделна тетрадка или дневник. Ако получите вдъхновение да творите сам твърдения, записвайте ги на определените места в тази книга или в собствена тетрадка/дневник. 

 

Как да отговаряте на отрицателните емоции 

Понякога от дъното на подсъзнанието изплуват стари чувства и мисли представлявали в миналото неразрешени и болезнени преживявания. Ако това се случи и започнете да чувствате безпокойство, пуснете надигащите се чувства да нахлуят във вас и ги изживейте. В повечето случай след време силата им отслабва. Изживяването и освобождаването от задържаната мъка са част от оздравителния процес. Ако обаче мислите и чувствата, които изплуват са много неприятни потърсете помощта на приятел, посъветвайте се със специалист или психотерапевт, за да можете да превъзмогнете непреодоляните чувства.

Съществуват много такива обучени "водачи", които предлагат знанията и опита си в помощ на вашето пътуване на промяната.

Вдъхновяваща дискусия за ролята на психотерапията като средство за духовно развитие се съдържа в книгата на М. Скот Пек "Най-малко пътуваният път". 

 

Висшата сила  В размишленията, които следват се говори за някаква висша сила. Наричаме този разум с много имена: "Бог", "Висша сила", "Дух", "Просветление", "Космическо съзнание", "Божествена промисъл", "Творец", "То", "Вселена", "Провидение", "Вечен разум", "Аз-ът" или "Висшето Аз"".  Тъй като има много начини да опишем  тази космическа енергия,  свободни сте да мислите с езика на онези термини, които са най-приемливи за вас. Ако сте получили традиционното възпитание думата "Бог" ще  звучи най-добре. Ако, от друга страна, въставате срещу това възпитание или сте израснали в светски дом, ще се чувствате по-удобно, ако изберете неутралното "Висше Аз" или "Вечен разум".  Но запомнете най-важното - тези термини са използвани за описанието на една субстанция, надхвърляща всички думи, мисли или схващания, които имате. Вселената е разумна, любяща и разбираща. В следващите страници ще имате възможността директно да познаете онази част от вашето "аз", която може да насочи, упъти и изцели живота ви. Приемете с цялата си душа това вътрешно знание. То е там за да ви служи. 

 

ЕДНО  Ако една врата се затвори, отваря се друга  

Ако една врата се затвори, отваря се друга врата. Бъдете търпеливи, настойчиви и упорити.  По време на вашето духовно пътуване настъпва момент, когато трябва да се разделите с нещо много скъпо и обичано. Например идва краят на една връзка, която значи много за вас. Или пък нещо, което дълго сте търсили остава недостижимо. Каквито и да са обстоятелствата, се чувстваме сякаш са ни хлопнали вратата към желаните блага. Когато това се случи не се отчайвайте, защото Господ не ви е забравил. Едничката причина, поради която се налага да преживеете някоя загуба е за да можете да получите по-голямо благо. Природата ненавижда празните пространства. Общовалидните истини в материалния свят имат свой паралел в духовния свят.

Не може да дадете нещо без да получите друго в замяна. Вселената копнее да запълни вашата празнина, да замени тъгата с радост, загубата с придобивка, смъртта с прераждане.  Тогава какво да правите, когато някоя врата се затвори пред вас? Първо, опитайте да се освободите от привързаността си към това, което е било или сте искали да бъде. Вашето Висше Аз ви е приготвило много по-голям подарък. Утвърдете: "Когато една врата се затвори, отваря се друга врата. Гледам напред в очакване на желаното благо."  Бъдете търпеливи - то ще дойде за един миг.

 

Твърдения: 

1. Освобождавам се от миналото и с нетърпение очаквам предстоящото благо.

2. Освобождавам се от предишните си очаквания и се оставям в ръцете на благосклонната Вселена. 

3. Вярвам, че всяка моя стъпка е направлявана. 

4. Въпреки че скърбя за това което съм загубил, знам, че ме очаква по-голямо благо. 

5. Нова врата се отваря пред мен в моя живот. 

6. Вашето твърдение..........................

 

Думи за размисъл: 

"Които са сели със сълзи, ще жънат с радост."

Псалм 125:5

 

ДВЕ  Отпуснете се и приемете Бога 

За да израснем духовно ще трябва да се сблъскаме с множество предизвикателства и изпитания по пътя. Въпреки, че трябва да се изправим с лице срещу изпитанията, не е задължително да ги посрещнем сами. Имаме уверението, на онзи, който е казал: "Дойдете при мене, всички отрудени и обременени... защото игото Ми е благо и бремето Ми е леко."(Матей 11:28-30)  Отпуснете се и приемете Бога. Когато се обърнете да почерпите от извора на живота  и го оставите да действа чрез вас, ще проникнете до самата сила сътворила Вселената. Помислете колко неща можете да постигнете, ако тази сила е ваш съюзник.  Прехвърлете вашето бреме на тази Висша сила в самите вас и препятствията, които са ви се стрували непреодолими, ще бъдат победени.

Пътят пред вас ще е чист. Със съюзник като Бог зад гърба си за вас няма да има недостижими неща. С божия помощ, всичко е възможно. Но за да се отпуснете и приемете Бога, трябва да имате вяра. Има само един начин да постигнете вярата - действайте и вижте какви ще са резултатите. За да получите подкрепата на Вселената, трябва да й дадете възможност да ви помогне.  

Сега е моментът да отхвърлите страха си и да вървите напред.

Направете първата крачка към един нов начин на живот. Отпуснете се и приемете Бога, изпитайте неговата любяща подкрепа, която ви се полага по рождение. 

 

Твърдения: 

1. Оставям се на Висшата мъдрост да ме ръководи и направлява по пътя. 

2. Когато се отпусна и приема Бога, всичко си идва на мястото. 

3. Нека бъде не моята воля, а твоята.

4. Оставям се в ръцете на моето Висше Аз, и го питам какво "то" иска да направя. 

5. Вселената ме храни и подкрепя винаги и навсякъде. 

6. Вашето твърдение.............. 

 

Думи за размисъл: 

"Това, което гъсеницата нарича свършека на света, Господ нарича пеперуда". 

Ричард Бах 

 

ТРИ  Ден за ден 

Един от най-важните уроци в духовния живот урокът за доверието. Трябва да се научим да вярваме в себе си и да имаме вяра във Вселената. Най-добрият начин да постигнем тази вяра е като живеем ден за ден, като се потопим напълно в настоящето  и внимателно се вслушваме във вътрешния си глас.  Имало някога един човек, които изпитвал големи страдания. Първо, събрал силите си да преживее до следващата седмица. С увеличаване на бремето, той просто се стремял да оживее до другия ден. Накрая дошла кулминацията на изпитанието му и той се вкопчвал във всеки час. Така живеел всеки път по шестдесет минути. Всеки изминал час за него представлявал славна победа, докато се изкачил от мрака към светлина.  Независимо дали сте в период на спокойствие или на преход, живейте ден за ден. Насочете вниманието си  единствено към настоящия момент, и не мислете за утрешния ден. Ако чувствате, че сегашните ви дела са правилни, доверете се на естествения развой и продължете. И когато дойде времето, и бъдете призовани да се промените, вслушайте се във вътрешния си глас; следващото послание ще дойде точно когато се нуждаете от него.  Щом заживеете с настоящето ще почувствате постепенна, но коренна промяна. Ще настъпи край на тревогите за бъдещето. Ще ви обхване дълбоко душевно спокойствие, което сякаш ви казва: "Всичко е наред. Няма от какво да се боиш. Всичко се развива по план, всяка твоя стъпка по пътя е направлявана." 

 

Твърдения 

1. Съсредоточавам се изцяло върху сегашния момент; бъдещето ще се нареди само. 

2. Съсредоточаването върху настоящето лекува страха ми от неизвестното. 

3. Винаги съм във връзка с вътрешния си глас. 

4. Каквото очаквам, ме очаква.

5. Животът ден за ден ми носи мир, спокойствие и радост. 

6. Вашето твърдение................... 

 

Думи за размисъл 

"Животът трябва да се живее с поглед напред, но може да бъде разбран само ако погледнете назад".

Киркегор 

 

ЧЕТИРИ  Аз избирам в какъв свят да живея 

От всички дарове, които са ни дадени, най-ценно е правото на избор. Чрез прилагането на свободната  воля, вие сте призвани да участвате наравно с Бога в акта на сътворението. Призвани сте да бъдете съавтори с Бога.  Предимството да си създател ви позволява да изживеете последствията от вашия избор.

Това е основният начин за израстване и развитие към едно висше съзнание. Когато изборът ви е в хармония  с висшето благо за вас и за другите, изживяните последствия са приятни.

Ако обаче, тръгнете срещу волята на  Божествената си природа, получените резултати ще са болезнени. Минавайки през този процес на изпитания и грешки, постепенно ще се научите да избирате само доброто.  Погледнете състоянието на света около вас (вашето здраве, финансово положение, взаимоотношения, призвание) и ще видите резултатите от направения избор. Ако не сте доволни от състоянието, имате силата сами да ги промените. Никой друг не може да поеме тази отговорност вместо вас.  Най-важният аспект от упражняване правото на избор е способността да избирате как да реагирате на дадена ситуация. Вие сте преживели лична загуба, внезапна болест, или друга голяма беда. Изберете да благодарите за ситуацията и да я разглеждате като принос за вашето висше благо. Търсете скрития смисъл, и ще откриете духовна поука, който двойно ще ви компенсира за сегашната ви болка. "Аз избирам в какъв свят да живея". Каква радост, но и отговорност! Приемете божественото наследство и използвайте свободната си воля да сътворите рая на земята. 

 

Твърдения 

1. Аз съм господар на моята съдбата, и капитан на моята душа. 

2. Използвам съзидателната си сила, за да получа най-доброто в живота. 

3. Аз съм сценарист и режисьор на моя филм, и мога да променя сценария, когато си поискам.

4. Поемам отговорността за себе си. 

5. Избирам да виждам доброто във всяка ситуация. 

6. Вашето твърдение.................

 

Думи за размисъл 

 

ПЕТ  Опразнете душите си и приемайте  

Чуйте следната история. Един японски монах отишъл на посещение при многоуважаемия си учител, за да получи вдъхновение от неговите думи. Преди да седнат, Учителят предложил на ученика си чай. Учителят сипвал чай, докато чашата на ученика се напълнила, а после взела да прелива по пода. -Защо продължавате за сипвате? - извикал ученикът. -Не виждате ли че разляхте чай навсякъде?  Учителят отвърнал:  -Твоето съзнание е като тази чаша. Как мога да налея в него нещо ново, без предварително да е опразнено от цялото умствено съдържание?  Вие сте също като тази чаша. За да прозрете и осъзнаете Божественото, трябва да се стремите да опразните ума и сърцето си от всякакви земни мисли и предразсъдъци. Когато настъпи моментът на пълното опразване, ще направите място на Висшата сила да проникне във вас. Също като пролетните води, който препускат, за да напълнят пресъхналото езеро, чувства на мир, радост, спокойствие и любов ще изпълнят покоя на вашето съществуване. "Застанете и познайте, че Аз съм Бог" е написал псалмистът. Замълчете за малко. Повтаряйте си тихичко "Отварям сърцето и ума си за Божието присъствие". После се ослушайте. В последвалия покой ще изпитате една дълбоко изцелителна пълнота на духа.

 

Твърдения 

1. Аз съм един празен съд и Божият дух ме изпълва.

2. Господи, готов съм да приема духа ти. 

3. Мога да чуя вътрешния си глас винаги и навсякъде. 

4.  

 

Думи за размисъл 

"Застанете и познайте, че Аз съм Бог."  

Псалм 45:11 

 

ШЕСТ  Не се предавайте миг преди  чудото да стане 

Пътуването към по-висше съзнание не е директен полет. Човек го чакат предизвикателства, битки и изпитания по поетия път. Рано или късно, независимо кой сте и колко далеч сте стигнали по пътя, трябва да преживеете "тъмната нощ на душата".  Ако се намирате в такъв период, нека тези думи да ви утешат:  Всяко зло за добро.  Всяка смърт завършва с прераждане.  След всеки край идва ново начало.  Изпитанията на ада предшестват славата на рая.  Процесът на умиране и прераждане е общовалиден. Легендарната птица Феникс е била погълната от пламъците, за да може да се издигне от пепелта си. Христос е бил разпнат, за да възкръсне. Вашият случай не прави изключение.  Когато силно страдате, чувството на отчаяние може да е така всеобхватно, че да нямате сили да продължите нататък. Въпреки всичко, рецептата е проста: не бързайте! Заредете се с търпение. Скоро  ще ви се открие начин да се издигнете от пепелта  и да разперите криле като реещ се в небето орел. Радостта, която ви очаква е много по-голяма от мъката, която изпитвате.

Не се предавайте миг преди чудото да стане! 

 

Твърдения 

1. Всяко зло за добро; зная, че това важи за живота ми. 

2. Аз съм в процес на прераждане. 

3. Виждам светлина в края на тунела. 

4. Чувствам как слънцето се показва зад хоризонта.

5. Всеки момент очаквам да стане чудо. 

6. Вашето твърдение......................

 

Думи за размисъл 

"Никога не сме така близо до светлината, както в най-дълбокия мрак". 

Вивекананда

 

СЕДЕМ  Аз съм едно цяло 

Независимо колко изолирани се чувствате понякога, всъщност вие никога не сте сами, защото Бог присъства  във вас във всеки един момент. Няма значение дали се намирате на пуст морски бряг или в сърцето на големия град, на обществено място или сам в къщи, винаги можете да призовете това вътрешно присъствие.

Щом веднъж осъществите връзка с Бога във вас, никога вече не ще се почувствате самотни.  Вие живеете, движите се и съществувате в Божественото присъствие. Ако истински се разтворите в неговото присъствие, ще  почувствате пълнота, завършеност, близост и любов. Няма по-важно чувство от това в момент на  загуба в материалната сфера. Може би някой или нещо, на което сте разчитали ви е напуснало. Или вашите надежди, желания или мечти са били разбити. И все пак сред цялата тази пустота една връзка остава завинаги.

Един приятел в самите вас ви дава знак. Един мост никога няма да бъде разрушен.  Вие напомняте онзи човек, който докато се разхождал по пясъка, забелязал две дири, едната била негова, а другата на Бог. Но в най-трудните и тежки за него времена, той видял само една диря. Като решил, че е изоставен, човекът се завайкал и попитал защо Бог го е напуснал. Творецът отвърнал: -Никога не бих те изоставил. Единичната диря оставих аз докато те носех. Затворете очите си и изпитайте тази връзка. Почувствайте мир и спокойствие, защото пиете от един извор, чийто води вечно ще утоляват жаждата ви.  Вие сте едно цяло.

 

Твърдения 

1. Свързан съм с Безкрайния разум на Вселената.

2. Където съм аз, там е и Бог. 

3. Усещам присъствието на Бога в мен. 

4. Аз и Божията любов сме едно. 

5. Вселената се грижи за мен винаги и навсякъде. 

6. Вашето твърдение......................

 

Думи за размисъл 

"...и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света" 

Матей 28:20 

 

ОСЕМ  Първо търсете Бога 

Често в нашите представи духовният живот остава на втори план след грижите на "действителния свят" - работа, пари, семейство, взаимоотношения, здраве и т.н. Но всъщност се оказва, че е вярно точно обратното. Когато поставите на преден план духовния си живот, всички други важни неща  си идват на място. Когато издигнете мисленето си до висшето съзнание, се превръщате в божествен магнит, които привлича към вас всички желани и необходими блага.  Този принцип е прекрасно илюстриран в притчата за Соломон. Една нощ Бог се явил в съня на Соломон и го попитал: -Какво да ти даря? Вместо да си пожелае богатство, сила или слава, Соломон поискал премъдрост. Бог бил толкова доволен от избора му, че отвърнал: -Ето!  Изпълних думите си; виждаш ли аз съм ти дал премъдрост и добро сърце... давам ти и това, което не си пожела -  богатство и слава, така че да си цар на царете за вечни времена.   Соломон поискал духовно проникновение, а получил и мъдрост, и материални блага. Той насочил сърцето си към вътрешното си царство и така добил всичко останало. Всички тези богатства са достижими и за вас, стига да сложите на първо място духовното развитие.

 

Твърдения 

1. Поставям духовния си живот на първо място. 

2. Най-напред общувам с Бога в храма на безмълвието, а здравето, успехът и мъдростта идват сами. 

3. Единението с Бог е първата ми цел. 

4. Аз и Божията любов сме едно. 

5. Когато Бог стане най-важното за мен, всички други неща си идват на място.   

6. Вашето твърдение............................. 

 

Думи за размисъл 

"Но първом търсете царството на Бога...и

всичко това ще ви се придаде."                                

Матей 6:33 

 

ДЕВЕТ  Давайте и ще ви се даде 

Принципът за даването произлиза от следната истина: Вселената не е неизменно цяло, а  вечно движещ се, динамичен поток от енергия. Когато безкористно давате от себе си, вие създавате временно неравновесие, което трябва да бъде поправено. Също като въздушните молекули, които нахлуват и изпълват вакуума, и Вселената се стреми да компенсира доброто, което сте дали.  Често пъти, този поток ще ви се върне от съвсем неподозиран източник. Например, цял ден помагате на Ан да се пренесе в новата си къща. Шест месеца по-късно, когато вие на свой ред се местите, Ан може да не е на разположение да ви помогне, но се обажда Джеси и си предлага услугите. Година по-късно Джеси получава  необходимата помощ от Боб. Подобно ангелите по небесната стълба на Иаков и ние сме една взаимосвързана духовна верига, стигаща до висините.  Съществуват много начини да дадете. Да дадете от времето, от парите, от таланта си, или от себе си. Има много хора, на които да дадете – вашето семейство, приятели или някой непознат представител на човешкия род. Няма значение как го правите, принципът е един и същ. Всеки път когато дадете от себе си, Вселената на свой ред ви компенсира. Щом сложите на първо място не себе, а някой друг, за Вселената вие ставате номер едно. Колкото повече давате, толкова повече получавате.  Опитайте се да се протегнете и да достигнете ръката на ближния си. Когато се изпълните с любов, ще се издигнете до ново състояние на радостна осъзнаване.

 

Твърдения 

1. Kолкото повече давам на другите, толкова повече ми дава Вселената. 

2. На този свят има достатъчно за всеки, включително и за мен. 

3. Божията любов в мен благославя всичко което съм, което давам и което получавам. 

4. Чашата ми е препълнена. Имам повече, отколкото ми е необходимо, затова го деля със света. 

5. Всеки даден на другите долар ми се връща умножен. 

6. Вашето твърдение...................... 

 

Думи за размисъл 

"Можете да имате всичко, каквото искате, ако само помогнете на другите да получат, каквото искат."

Зиг Заглър   

 

ДЕСЕТ  Всеки човек е ваш учител 

В училището на живота, можете да се поучите от всяка една случка и всеки човек да стане ваш учител. Мислете за  преживяванията си като за кодирани съобщения, чието послание е: "Има нещо, което трябва да научите, за да растете и да се развивате." Добър пример за това е болестта. Когато настинете или хванете грип, Вселената иска да ви каже: "Намали темпото! По-спокойно, отдели време да се вглъбиш в себе си. Трябва да си починеш и да обърнеш внимание на вътрешния си свят." Ако откликвате на тези съобщения, Вселената ще се задоволи само с някое  смушкване, за да й обърнете внимание. Но ако пренебрегвате леките намеци, животът ще се обърне срещу вас, ще настъпи криза.  Най-важните уроци на живота ви ги преподават другите хора, особено най-близките ви - родители, деца, любим(а), съпруг(а), колеги. В тези близки взаимоотношения вие получавате най-ценните уроци - за любовта, саможертвата, благородството и снизхождението.  Често пъти най-значимите уроци идват от най-трудните хора или ситуации.

Погледнете живота си. Откъде идват повечето ви проблеми? Какъв е вашият отговор на това предизвикателство? Вместо да се ядосвате или разстройвате, благословете въпросния човек или ситуация. Призовете Висшата мъдрост да ви разкрие смисъла на преживяното и да ви поведе към изцеление.  Всяко житейско преживяване ви  оставя някаква особена дарба.

Трябва само да я поискате и дарбата ще бъде ваша. 

 

Твърдения 

1. Всеки човек е мой учител. 

2. Научавам по нещо ценно от всеки човек, когото срещна. 

3. Ликувам, че ми се дава възможност непрекъснато да израствам в любовта. 

4. Няма лоши преживявания - само поуки. 

5. Божията мъдрост открива скрития смисъл на всяко мое преживяване. 

6. Вашето твърдение.......................... 

 

Думи за размисъл 

"Животът е училище. Защо да не вземем диплома?"

Поговорка

 

ЕДИНАДЕСЕТ  Земен рай 

Често си задаваме въпроса: "Какво мога да сторя аз, за да се възцари мир и хармония на света." Отговорът е ясен – пренесете рая на земята.  Да създадете рай на земята означава да залеете със светлина вашия свят, като превърнете ежедневието в нещо свещено. Извървеният духовен път ви е въоръжил с принципи, които да ви ръководят във всекидневния живот. Сега е моментът да се въплътите изцяло в тези принципи, докато всяка част от живота ви стане проявление на Божествената любов.  В древни времена онези, които искали да работят върху духовното си развитие се оттегляли от света - влизали в манастири и обители. Но нашето призвание сега е да се потопим изцяло в света, за да преобразуваме и изцелим планетата. Отредено ни е да живеем на този свят, без да му принадлежим.  Когато приложите духовните качества към всекидневието си и други хора ще направят същото. Постепенно ще установите, че този процес е верижна реакция, чрез която една по една душите ни и  целият свят преживяват духовно прераждане.  Ликувайте, защото времето на събуждането е близо. 

 

Твърдения 

1. Чрез мен Безкрайният разум да върши мисията си на земята. 

2. Всяко мое преживяване ме приближава до Бога.

3. Висшата мъдрост намира проявление във всички страни на всекидневния ми живот. 

4. Вътрешното ми спокойствие обгръща цялата планета. 

5. Животът ми е съвършен пример за принципа на Божествената любов. 

6. Вашето твърдение....................

 

Думи за размисъл 

 

ДВАНАДЕСЕТ  Според вярата ви 

Колко пъти сте утвърждавали някое мечтано благо (удовлетворяваща връзка, по-добра работа, нов дом и т.н.), но така и никога не сте го получили? Така е, защото дълбоко в себе си сте мислели, че не го заслужавате. В каквото вярвате то ви се дава.  Представете си Вселената като един океан. Може да черпите вода от океана и с чаена лъжичка, и с ведро. На безбрежния океан му е напълно безразлично какъв съд ще използвате или колко вода ще налеете.

Той има повече запаси, отколкото някога ще ви потрябват. Големината на съда, който сте взели определя количеството вода, което ще получите. Ще имате онова, което можете да поемете дълбоко в сърцето си.  Запитайте се: "С какво черпя аз от Вселената? Дали с чаена лъжичка, с ведро или с четиридесетлитров бидон? Как съм стигнал до решението какъв съд да използвам? Какво мисля, че заслужавам?"  Вселената иска да задоволи всяка ваша нужда. А вашата задача е да откриете и трансформирате онези убеждения, които ви ограничават и ви пречат да приемете полагащото ви се по рождение благо. За да успеете в това, трябва да се научите да обичате себе си така силно, както Бог ви обича.  Когато постигнете любовта към себе си, успехът, напредъкът и благосъстоянието ще се разкрият пред вас.

 

Твърдения 

1. Заслужавам да получа безграничните блага на Вселената. 

2. Искам да наследя  Божията любов и благодат.

3. Променям и трансформирам убежденията, които ме ограничават.

4. Заслужавам да напредна и да преуспея. 

5. Заслужавам да бъда щастлив. Заслужавам любов. 

6. Вашето твърдение............................

 

Думи за размисъл 

"Те могат, защото мислят, че могат."

Вергилий 

 

ТРИНАДЕСЕТ  Изживейте чувствата си  

Изживейте чувствата си. Звучи като най-естественото нещо.

Въпреки това, много от нас преглъщат чувствата си. Вероятно защото като малки сме били критикувани, когато сме давали израз на чувствата си.  Може би ни е страх да не би те да ни смажат и да изгубим контрол.  Но има по-подходящ начин, по-добър подход.

Той се основава върху едно общовалидно правило за чувствата:  Когато изживеете чувствата си, те изчезват; колкото повече им се съпротивлявате, толкова по-упорити стават те.  Не съществуват добри и лоши чувства. Чувството си е чувство. Така наречените "отрицателни", като гняв, страх, болка, тъга, мъка и отчаяние, не могат да ви навредят. Причината да мислите по този начин е единствено фактът дали ги приемате или ги отхвърляте. 

 

Отпуснете се и оставете старите чувства да изплуват на повърхността. С всяко ваше приближаване до емоциите, те се стопяват. Ако у вас се надигне безпокойство, използвате болката като медитация. Вдишайте я. Оставете се да ви погълне и наблюдавайте как се трансформира.  Щом преминете през този процес и се освободите от задържаните чувства в миналото, ще се почувствате много по-жизнени - и тялом, и духом. Тъй като не изразходвате допълнително енергия да притъпите болката, ще се усетите по-живи от всякога. Ще се превърнете в още по-могъщ проводник на творческата сила, която се крие във вас. 

 

Твърдения 

1. Всички мои чувства са истински. 

2. Чувствам се добре, когато чувствам. 

3. Безопасно е да изживея чувствата си. 

4. Моите чувства ми дават жизненост, сила и енергия.

5. С радост посрещам чувствата си, защото знам, че са мои приятели. 

6. Вашето твърдение....................... 

 

Думи за размисъл 

"Чувствата са като вълни. Гледайте как прииждат и се отдръпват в безбрежния океан на живота". 

Поговорка 

 

ЧЕТИРИНАДЕСЕТ  Преуспяване/Благоденствие 

Вгледайте се в заобикалящата ви природа – плодородната земя, безбрежният океан, безкрайното небе, вечните звезди. Вие живеете в една благодатна Вселена.  Къде е източникът на тази благодат? Тя идва от съзидателната сила, която е сътворила цялата Вселена - от Бог, Вечния разум, Божия дух. Съзнанието за съществуването на този разум вътре във вас е ключът към благоденствието в личния ви живот. И понеже връзката ви с този източник е неизчерпаема, потокът към вас е също неограничен.  Основният фактор ограничаващ потока, е колко самите вие смятате, че заслужавате. Често пъти липсата на успех в живота ви е отражение на  убежденията, които ограничават вашите възможности. Възможно е да вярвате, че всичко в света е ограничено. Вие си мислите: "Всичко е точно разпределено. Ако аз получа повече, някой ще получи по-малко."

Но материалният свят е проява на съзидателната мисъл, а след като съзидателната мисъл е неограничена, потокът от запаси също е неограничен - както за вас, така и за всеки друг.  Благоденствието е ваше рождено право. Приемете успеха, който заслужавате. Радостите на материалния свят са ваши, стига да не ги направите ваш господар. 

 

Твърдения 

1. Вярвам, че Бог е източник на безкрайни блага, които се проявяват в живота ми като благоденствие и успех на всички нива. 

2. Бог в мен е моят неограничен и преливащ запас от всякакви блага. 

3. Имам повече отколкото ми трябва, затова го деля със света. 

4. Моят успех допринася за успеха и добруването на другите. 

5. Вселената задоволява всяко мое желание и нужда. 

6. Вашето твърдение.......................

 

Думи за размисъл 

"Отвъд тези бисерни порти ще отнесете само онова, което сте дали."

Марша Мур  

 

ПЕТНАДЕСЕТ  Израстване чрез болка 

Човек бере плодовете на духовния живот - радост, любов, мир и хармония, но освен това трябва да посреща изпитанията и предизвикателствата, да преодолява вътрешни и външни

изкушения. Как иначе ще развием духовните си мускули, ако не ги използваме?  Болката е чудесен стимулиращ механизъм даден ни от Вселената. По болката разбирате кога нещо във вашия живот излиза от равновесие и кога е време да направите необходимите промени за да възстановите баланса.  Болката ви помага да осъществите по-близка връзка с Бог. В "Анонимните алкохолици" казват, че човек трябва да е ударил дъното и чак тогава е готов да получи помощ. Същото важи и за вас. В моменти на отчаяние, когато осъзнавате, че въпреки усилията си не издържате вече, вие отваряте сърцата си и молите Провидението за  помощ. Именно в такива моменти ще чуете отговора на вътрешния глас: "Тук съм, винаги ще съм до теб до края на света." Върнете се назад в миналото и си спомнете кога ви е било най-болно и най-тежко. Припомнете си моментите, когато сте страдали или загубили най-скъпото си. Помислете какво сте научили от тези моменти, преценете какво развитие сте претърпели. В резултат на преживяното не сте ли станали по-състрадателни, мъдри и снизходителни хора?  Направете сравнение с времето, когато всичко е било наред, когато не сте чувствали почти никаква болка. Кое от тези преживявания е предизвикало по-бурно израстване и трансформиране на живота ви?  Неизменно това се оказва "болезнената" ситуация - тя е истинската благословия, тя е отворила сърцето ви и ви е направила по-любящ човек.

 

Твърдения 

1. Благодаря на Вселената че ми предоставя възможности да израсна и да се променя. 

2. Разбитото сърце е отворено сърце; болката отвори моето сърце. 

3. Аз съм по-силен и мъдър човек благодарение на изпитанията и предизвикателствата.

4. по-добре да страдаш, но същия да не оставаш. 

5. Виждам всички проблеми като предрешени възможности. 

6. Вашето твърдение................

 

Думи за размисъл 

"Дълбоката бездна, в която човек може да пропадне  и все пак да оживее, е точната мярка на висините, които може да се стреми да достигне".

Лорънс Ван дер Пост 

 

ШЕСТНАДЕСЕТ  Разбитото сърце е отворено сърце 

Не съществува по-силна болка от болката на разбитото сърце. Преживяването на загубата на любимия боли повече от всичко на света. В момент на нетърпима болка надаваме вик в желанието си нещо да отнеме част от мъката. Но такова нещо няма. Няма лек за разбитото сърце, освен времето, което всичко лекува. За разбитото сърце няма лек, както няма и сигурен начин да го избегнете. Колкото повече рискувате, колкото повече хора обичате, толкова по-вероятно е да преживеете раздяла. Въпреки всичко, всеки път когато сърцето ви е разбито, вие сте благословени - вашето разбито сърце се превръща в отворено сърце.  Когато преживяваме тъга и мъка става някакво чудо. Kогато се предадем на страданието, усещаме нов нежен повей в душата си. В разгара на болката се чувстваме  така прекрасно слаби и уязвими. Ставаме по-снизходителни и възприемчиви. Присъдите и критиката отстъпват място на състрадание към другите и приемане на живота какъвто е.  Върнете се към някой момент в миналото, когато сърцето ви е било разбито. Спомнете си усещането на тъга и мъка. Спомнете си как се е отворило сърцето ви. Ако тогава не сте преживяли това отваряне, почувствайте го сега.  Създадени сте да растете сред любов и разбиране. Като оставите сърцето си отворено да почувства и болката, и радостта, ще осъществите най-висшето си предназначение като човешко същество. 

 

Твърдения 

1. Отварям сърцето си за любовта. 

2. Искам да рискувам с любовта. 

3. Моята уязвимост е моята сила. 

4. Отварям сърцето си за любовта и приятелството. 

5. Разбитото сърце е отворено сърце; когато сърцето ми е разбито се изпълвам с любов. 

6. Вашето твърдение....................... 

 

Думи за размисъл 

"по-добре да си обичал и загубил  отколкото никога да не си обичал".

Тенисън 

 

СЕДЕМНАДЕСЕТ  Слушайте себе си 

Живеем в свят, който непрекъснато се променя. Старите норми и ограничения не важат днес. Можете да разчитате само на един източник на информация и напътствие – божествения глас в самите вас.  На пророк Илия се дало да се качи на върха на планината, за да говори с Бог. Kкогато стигнал там, той открил, че Божието присъствие не е нито в земетресението, нито във вятъра, нито в огъня, а в "тихичкия гласец". И за вас важи същото. Ако само притихнете и се заслушате, ще чуете вътрешния глас.  Ако се вслушвате за първи път, е възможно да чуете противоречиви гласове - гласовете на вашето възпитание от миналото.   Как да ги различите от гласа на Висшето Аз? Изходът е да действате както ви се казва и да наблюдавате резултатите.  Ако гласът, който сте послушали е наистина вашата интуиция, ще почувствате прилив на сила и жизненост. Най-неочаквано пред вас ще се отворят нови врати и възможности. Всичките ви постъпки ще бъдат споходени от дълбок вътрешен мир.  Ако обаче, сте послушали неистинския глас, ще преживеете объркване вместо яснота, застой вместо развитие, изтощение вместо жизненост. Това е моментът, когато трябва да се вслушате отново в себе си.  Всеки сам знае кое е най-добро за него. Слушайте себе си. Няма по-добър съветник.

 

Твърдения 

1. Аз съм добър проводник на Божията сила. 

2. Винаги съм настроен да чувам Божествения глас в мен. 

3. Слушам себе си и постъпвам според чутото. 

4. Действам по интуиция и целият ми живот следва Божествения ред. 

5. Когато следвам вътрешния си глас, Вселената ми дава грижи и подкрепа. 

6. Вашето твърдение................

 

Думи за размисъл 

"Нека да замълчим, за да чуем шепота на Боговете."

 Емерсън 

 

ОСЕМНАДЕСЕТ  Целебни слова 

През вековете мистиците са признали силата на изреченото слово да дава на идеите материална обвивка. Първият стих от евангелието на Йоан казва: "В начало беше Словото". Затова положителните твърдения имат такава сила. Чрез повторението на определена дума или фраза, се създава магнитно поле, което привлича към вас желаното благо.  Ако подозирахте каква сила имат думите ви, щяхте много да внимавате какво казвате. Помисляли ли сте си в моменти на отчаяние: "Защо все не мога да успея? Защо никога не постигам каквото искам?". Подобни негативни мисли създават точно състоянието, което искате да избегнете. Както е казал мъдрецът: "...ти си се впримчил с думите на устата си..."(Притчи Соломонови 6:2)  Когато се изказваме негативно по адрес на други хора думите ни са пагубни за нас самите и за другите. Може би затова родителите ни са ни учили: "Ако не можеш да кажеш добра дума за някого, по-добре не казвай нищо." Думите притежават огромна мощ и могат да причинят и добро, и зло. Има думи, които нараняват и думи, които изцеляват. Замислете се и се запитайте "Как говоря за живота си? Какво утвърждавам?"  Във всяка ваша дума има съзидателна сила. Използвайте тази сила, за да подобрите своя живот и живота на другите. 

 

Твърдения 

1. Искам само добро за себе си и за другите. 

2. Моите думи са положителни, целебни и подкрепящи. 

3. Използвам съзидателната сила на словото, за да изразя желаното благо.

4. Моето слово е моят жезъл, който привлича към мен доброто.

5. С позитивни мисли и идеи се гощавам. С негативно мислене - постя. 

6. Вашето твърдение............................ 

 

Думи за размисъл

"Говори думи сладки, да не се наложи да ги ядеш

Поговорка 

 

ДЕВЕТНАДЕСЕТ  Напътствие 

В периоди на промяна, много от нас търсят сигурни източници за водачество и напътствие в живота. Но с познатите указания в хаос и смут има само един благонадежден начин да получим търсеното напътствие - да го търсим в нас.  Когато търсите прозрение вие молите Вселената да ви посочи пътя. Един чудесен начин да поискате напътствие е чрез твърдението: "Искам да правя онова, което Бог иска от мен." Това твърдение ще предизвика Божествената мъдрост да ви разкрие своите намерения. Нататък задачата е лесна - слушайте и следвайте наставленията.

Понякога те ще са различни от онова,  което вие (вашето его) искате да чуете. Но това да не ви притеснява, интуицията, а не егото ви, знае кое е най-добро за вас. В друг случай, наставленията ще ви изглеждат безсмислени. И това не трябва да ви тревожи, защото вашата интуиция не следва логиката, а чувството за "добро".  Когато получите напътствие, вероятно ще ви се каже да предприемете отделна стъпка, вместо да ви се разкрива крайния изход. Тук трябва да упражните вярата си. Вярвайте, че сте водени по верния път и всичко ще бъде наред. Вселената иска вие да успеете. Вселената ви желае доброто.    При всяко повторение на тази процедура, напътствието   става все по-ясно и определено. С всеки нов ден, ще усещате сигурност и вътрешно спокойствие, защото следвате Божествената сила във вас.   

 

Твърдения 

1. Искам да правя онова, което Вселената иска от мен. 

2. Искам да правя онова, което моето Висше Аз иска от мен. 

3. Божественото присъствие изпълва тялото, ума, сърцето и душата ми. От позицията на висшето знание, виждам нещата ясно. 

4. Божията мъдрост ме озарява, осветявайки моя път. 

5. Всичко на този свят работи за мое добро. 

6. Вашето твърдение............................

 

Думи за размисъл 

"Близо е Бог към всички, които Го призовават, които Го в истина призовават."

Псалм 144:18 

 

ДВАДЕСЕТ  Пребройте благата си 

Всеки жив човек има проблеми. Тези предизвикателства стимулират нашето израстване и трансформация. Но като съсредоточаваме вниманието си върху лошото в нашия живот, забравяме доброто. А истината е, че много неща са наред. Помислете за здравето си. Вашето тяло е приказен храм, който ви позволява да изживеете чудото на живота. Но въпреки това, в повечето случаи вие го приемате за даденост.  Ако имате любящо семейство, удовлетворяваща връзка или дълбоко приятелство вие сте истински щастливец! А материалното ви състояние? Е, не можете да си позволите всичко, което искате, но сигурно имате с какво да се нахраните, облечете и къде да подслоните глава. Погледнете собствения си живот и пребройте благата си. Направете списък на всичко, за което трябва да сте благодарни. Запитайте се: "Кое благо в живота си съм смятал за дадено?". Независимо пред колко предизвикателства сте изправени, все ще намерите нещо в живота си, за което да бъдете благодарни.  Разгледайте благата си едно по едно. Може да ги напишете и да ги утвърдите. Щом оцените богатството, което имате, ще почувствате облекчение произтичащо от знанието, че сте благословени.

 

Твърдения 

1. Благодаря за всичките блага дадени ми от живота.

2. Аз съм благословен. 

3. Животът ми прелива от всякакви блага. 

4. Аз съм дарен с отлично здраве, богатство, любов и творчески талант. 

5. Благодаря на Вселената, която ме подкрепя във всичко. 

6. Вашето твърдение......................

 

Думи за размисъл

"Брой благата, не кръстовете си,  брой победите, а не загубите си.  Брой радостите вместо скърбите си,  брой приятелите вместо враговете си.  Пожелай си здраве, а не имане."

Поговорка 

 

ДВАДЕСЕТ И ЕДНО  Вселената ви желае доброто 

Безкрайният разум, в който живеем, движим се и съществуваме в основата си е добър. Или както е казал апостол Йоан " Бог е любов, и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога."   

Това не значи, че отричаме съществуването на лошото, на злото. Но съществува една любяща сила, в която всеки може да намери убежище и която прави всичко възможно да ви закриля и насочва всяка ваша стъпка по пътя.  Един древен духовен закон твърди, че всяко предизвикателство, трудност или поражение носят в себе си зрънцето на равностойно, дори по-голямо добро. Помолете се за откровение и ще получите този дар. Щом се научите да търсите доброто в живота, ще почувствате, че всяка ситуация допринася за израстването и развитието на вашия дух.  Вселената ви желае доброто. Тя ще ви дава и ще се грижи  за вас, стига да й го позволите. По някой път се налага да изоставите позната ситуация (работа, дом, любим човек и т.н.) и да поемете към неизвестното, с цел да прогресирате в живота. Ако усетите, че ви завладява страх, повтаряйте си твърдението: "Вселената ми желае доброто." После тръгнете с вяра напред и се осланяйте на подкрепата на живота. Ако съсредоточите вниманието си върху Божествената сила, всички подробности си идват на място.  Вие сте дете на Любовта, затова всичко работи във ваша полза. Иначе не може и да бъде.

 

Твърдения 

1. Светът е добро и сигурно място за живеене.

2. Вселената щедро задоволява всяка моя житейска нужда.

3. Чашата ми е препълнена. 

4. Аз съм воден и закрилян навсякъде и всякога. 

5. Когато следвам сърцето си, Вселената ме подкрепя - и духовно,  и материално. 

6. Вашето твърдение...........................

 

Думи за размисъл 

"Всичко е подчинено на движението напред."

Книга на промените 

 

ДВАДЕСЕТ И ДВЕ  Предизвикателството на промяната 

Темпът на живот се усилва. С бързото развитие на науката в края на седемнадесети век, нашата планета се променя с все по-голяма скорост. Днес ние шеметно навлизаме в една нова ера на съзнание и самосъзнание.  Всичко е в състояние на непрекъснато движение и  промените са неизбежни. Човек не знае какво ще стане на другия ден. Всеки от нас разчита на себе си и се води единствено от напътствията на Вселената. Каква е вашата реакция в тези времена на усилени промени? Дали сте се вкопчили здраво за миналото или сте тръгнали по течението? Да се опитвате да се противопоставите на Вселената е все едно да плувате срещу бързо и мощно течение. Защо не се откажете и да се оставите реката да ви носи? Когато вашите звуци хармонират с концерта на вселенското течение, всяка клетка от тялото ви търпи промяна.

Нещата, които трябва да учите в продължение на седмици, месеци и години, сега усвоявате за дни и часове.  Погледнете назад. Вие не сте същият, не сте човекът от миналата година, дори от миналата седмица. Вече сте се освободили от старите си навици и сте прогонили негативните мисли. Да, промяната е настъпила в един миг.  Ликувайте, защото това са вълнуващи и чудотворни мигове. Еволюцията ще направи количествен скок напред. Посрещнете промяната, и нека тя ви понесе към славно бъдеще. 

 

Твърдения 

1. Оставям се  Вселената да ме води. 

2. Приветствам промяната в моя живот. 

3. С всеки изминат ден се чувствам все по-добре и по-добре. 

4. Освобождавам се от миналото, за да дам път на славно бъдеще. 

5. Съзнателно се променям, израствам и се движа напред. 

6. Вашето твърдение.............................

 

Думи за размисъл 

"Ето тайна ви казвам: всинца няма да умрем, ала всинца ще се изменим". 

1 Коринтяни 15:51 

 

ДВАДЕСЕТ И ТРИ  Търпение 

Всичко, което си струва в живота иска време и търпение. Замислете се за всичко ценно в живота си - връзката с партньора, отглеждането на детето, усъвършенстването на пианото, спечелването на награда. Всички тези постижения са ви отнели време.  Същото е и в природата. Помислете колко дълго природните сили са оформяли творенията си. Река Колорадо в продължение на хиляди векове е извайвала великолепната си скулптура - Големия Каньон. Красивите Апалачи са се образували в продължение на двеста и тридесет милиона години. Когато се опитваме да постигнем нещо значимо, рядко успяваме от първия път. Абрахам Линкън загуби четири пъти изборите преди да стане президент. Томас Едисън е направил две хиляди опита преди да изобрети електрическата крушка. Тези личности са преследвали упорито мечтите си, докато накрая са излезли победители, именно защото са имали вяра в себе си.  Чували сте за търпението на Йов. Неговото пословично търпение се крепяло на вярата. И с вас е така. Ако точно сега не ви върви, запазете вярата си. Останете верни на себе си. Преследвайте мечтите си, съсредоточете поглед върху целите си, докато видението ви се материализира. В крайна сметка чрез постоянство съкровеното ви желание ще се сбъдне. 

 

Твърдения 

1. С постоянство и решителност ще постигна чудеса.

2. Забавянето ми дава време да се подготвя за очакващото ме добро. 

3. Седя и чакам. 

4. Щом подхвана нещо имам търпението и волята да го довърша. 

5. Всяка спънка ме изпълва с повече решимост да постигна целите си. 

6. Вашето твърдение....................

 

Думи за размисъл 

"А които се надяват на Господа, ще подновят силата си ... ще припнат и не ще се отрудят; ще отидат и не ще се уморят."

Исаия 40:31 

 

ДВАДЕСЕТ И ЧЕТИРИ  Обичайте себе си

Всяка любов започва с любов към себе си. Преди другите да отпият от чашата ви, тя трябва да бъде напълнена. Когато чашата се пресуши, единствено вие можете да я напълните отново. Да обичате себе си значи да обичате тялото си - храната, почивката и упражненията, от които то се нуждае. Това значи да се вслушвате с чувствата си и да си искате от другите каквото ви трябва, без това да ви причинява угризения.  Да обичате себе си значи и да се възхвалявате, да се потупвате по гърба. Значи още да спрете да се критикувате и обвинявате и да се приемете каквито сте.  Да обичате себе си значи да се грижите за себе си като поставяте на първо място своите нужди, ако това е необходимо, за да запазите целостта си. Като се погрижите са собствените си нужди, ще можете да посрещнете нуждите на приятелите и любимите хора.  Да обичате себе си значи да станете родител на детето  във вас. Когато то е огорчено, дайте му любов и подкрепа. Вечеряйте някъде навън или отидете на отпускащ масаж. Щом започнете да давате на себе си, постепенно съвсем естествено ще започнете да давате и на другите.  Обичайте ближния както обичате себе си. Kолко често ние наблягаме на "ближния" и забравяме за себе си. Когато се научите да се обичате и приемате, вашата вътрешна светлина ще озари и хората около вас с благословено и изцелително сияние.

 

Твърдения 

1. Обичам и приемам себе си такъв какъвто съм. 

2. Обичам себе си безусловно.

3. Любовта на Вселената изпълва и обгръща всяка клетка от съществото ми. 

4. Колкото повече обичам себе си, толкова повече обичам  другите. 

5. Животът ми прелива от даровете на любовта. 

6. Вашето твърдение.....................................

 

Думи за размисъл 

"Когато цвета цъфти, пчелите идват неканени."

Рамакришна 

 

ДВАДЕСЕТ И ПЕТ  Наслаждавайте се на пътуването 

Животът е пътуване, а не цел. Животът е процес, който се изживява тук и сега, в безкрайното настояще. Какво е вашето всекидневие? Забавлявате ли се докато преследвате целите си? Ако не ви е забавно, може би  не си заслужава.  Понякога си казвате: "Когато стигна края на пътуването - когато се оженя, когато се роди бебето, когато получа новата работа, когато се пенсионирам - тогава ще бъда щастлив." А междувременно се изпуснали същината на живота, а именно да живеете.  Планирането на бъдещето има своето място. Разбира се, че е важно да си поставяте цели и да ги следвате. Но докато се стремите да достигнете мечтания край, не забравяйте да  вкусите от  удоволствията, красотата, спокойствието и тишината. Отделете време да оцените хубавите моменти в живота. Отделете време да се насладите на пътуването.  Оставете Провидението да ви посочи пътя. Ден след ден, стъпка по стъпка посоката ще ви се открива, ако се вслушате в себе си. Живеем в нова ера, когато никой вече не следва определен модел. Няма нито пътеводители, нито верую, нито философии, на които може да се разчита. Всичко подлежи на промяна.  Затова се приспособявайте. Доверете се на вътрешния си глас да ви води по пътя. Отпуснете се и се насладете на пътуването. 

 

Твърдения 

1. Радвам се на себе си и на хората около мен. 

2. Животът ми е прекрасен. 

3. Аз се забавлявам. 

4. Божественият глас ме води. 

5. Аз съм в мир със себе си и с Вселената. 

6. Вашето твърдение.............................. 

 

Думи за размисъл 

"най-великият от Божиите ангели е Радостта. Тя ни обгръща и ни дарява  тайната на вечността - Любовта. Плаках, че не мога да я споделя с всички." 

Норман Лий 

 

ДВАДЕСЕТ И ШЕСТ  Вие сте от значение 

Всеки мъж или жена иска да чувства, че има влияние. Всеки мъж или жена иска да знае, че е от значение на този свят. Но в нашето сложно и голямо общество, човек често се пита, дали не е безгласна буква.  Истината е, че вие наистина сте от значение, от изключително значение, заради начина по който изживявате всеки свой ден.

За вашите дела може  да не се съобщава в списание Тайм, но те далеч не са незначителни и оказват огромно влияние върху света.  Помислете върху следния пример. Един ваксаджия на летището в Сейнт Луис, върши работата си с такава любов, че радва всеки, който мине покрай него. Хората, чакащи полетите си буквално се тълпят около него, за се къпят в сиянието му.  Вие също сте имали подобни примери в живота си. Чиновникът на гишето разведрява деня ви с усмивка, непознат спира да ви помогне да смените спуканата гума, отдадената на работата си учителка, променя живота на безброй ученици, които минават през класната й стая. Те и милиони други хора като тях променят света.  Никой човек не е остров. Ние живеем във Вселената и сме свързани с нея. Това не е просто някакво метафизично понятие, а физически факт. Вие подобно на радиопредавател излъчвате мисловни вълни  към всички кътчета на Вселената. Всяко ваше действие и всяка изплувала мисъл са от значение.  Вие сте от значение.

 

Твърдения 

1. Аз знача нещо в света. 

2. Аз съм значима личност.

3. Чувствам се свързан с Вселената. 

4. Имам влияние върху хората около мен. 

5. Аз съм светлината на света. Нека всички видят моята светлина. 

6. Вашето твърдение..........................

 

Думи за размисъл 

"Никое добро, колкото и дребно да е, не е напразно."

Поговорка 

 

ДВАДЕСЕТ И СЕДЕМ  Вие притежавате силата 

Във вас се крие огромна сила. Когато осъзнаете истината за своята същност, тази сила ще се размърда и бавно ще се пробуди. За да се докоснете до тази сила, трябва да признаете пред себе си, че вие сте главният фактор в живота си. Вие сте творецът, а не творението. Вие, а не ближният ви, сте отговорни за живота  си. Достатъчно е да осъзнаете това, и ще получите необходимата подкрепа в живота.  Нашата култура често обуславя чувството на безсилие и безпомощност у нас. Вместо сами да поемем отговорността за живота си ние обвиняваме външни сили - "Той е виновен; тя е виновна; светът е виновен". Но Елинор Рузвелт ни напомня "Никой не може да ви потиска, ако сами не му разрешите." Дори да сте заобиколени само от зло, вие притежавате силата да програмирате съзнанието си да възприема само доброто.

Последната крачка към достигането на тази сила е вашата воля и Божията воля да станат едно. С цялата сила на Вселената зад гърба ви, можете да постигнете резултати, който прехвърлят нормалните ограничения. Но разбира се тази сила може да бъде използвана само за всеобщо благо.  Станете безкористен проводник на доброто и позволете на Вселената да твори чудеса чрез вас. 

 

Твърдения 

1. Способен съм да се грижа за себе си в този живот.

2. Бог в мен е моята сила. 

3. С Божествената сила в мен мога да постигна всичко 

4. Чувствам се сигурен, уверен в себе си и оптимистичен. 

5. Аз творя своя живот и своя свят. 

6. Вашето твърдение....................... 

 

Думи за размисъл 

"Може, който мисли, че може. И не може, който мисли, че не може. Това е неоспорим закон."   

Хенри Форд 

 

ДВАДЕСЕТ И ОСЕМ  Изживейте страха и вървете напред 

Най-голямата пречка за вашия прогрес и благоденствие е страхът.

Страхът е чувство, което може да ви предпази от истинска опасност, но повечето от вашите страхове са неоснователни. Страхът ви парализира и ви кара да бездействате, и още по-зле - превръща се в сбъднато пророчество. Както казва Йов "... страшното, от което се ужасявах, то ме и постигна."  Един от начините да се борим със страха е да проявим кураж. Куражът не е липса на страх, а желанието да вървим напред въпреки страха.

Трябва да признаете страха и пренебрегвайки го да действате. Друго противодействие на страха е да призовете Божествената сила. Една бивша алкохоличка  разказва, че е прогонила страховете от живота си, след като е оставила грижите си в ръцете на Бога. Псалмистът Давид описва подобно преживяване в 22-ри Псалм: "Да тръгна и по долината на смъртната сянка, няма да се уплаша от злото, защото Ти си с мен; Твоят жезъл и Твоята подкрепа ме успокояват." Третият лек е да потърсите чувството на любов в душата си. Любовта и страхът не могат да съществуват заедно. Както е написано: "Съвършената любов прогонва страха."  Добре е да изживеете страховете си. Признайте ги и ги приемете. И вървете напред с кураж, вяра и любов. 

 

Твърдения 

1. Животът ми се нарежда чудесно. 

2. Господа е Пастир мой; от нищо не ще се нуждая. 

3. Казвам сбогом на миналите си страхове. 

4. Ако Бог е с мен, кой ще е против мен? 

5. Живея в сигурен и добър свят. 

6. Вашето твърдение.........................

 

Думи за размисъл 

"Единственото, от което трябва да се страхуваме е самият страх."

Франклин Делано Рузвелт 

 

ДВАДЕСЕТ И ДЕВЕТ  Правете каквото ви е приятно: Вселената ще ви подкрепи 

Пътят на сърцето е пътят на силата. Всичко, което правите от любов ще ви радва и лекува. Следвайки желанията на сърцето си ще получите необходимата сила, за да бъдат възнаградени усилията ви.  Един човек написал книга, защото искал да сподели своя любима тема. Книгата била публикувана и приета добре. Окуражен от това,  му хрумнала нова идея, която не идвала от сърцето му, но пък щяла да му донесе много пари. И той  написал книгата единствено заради печалбата. Но понеже на книгата й липсвала искреност, не се купувала много. Впоследствие, той решил да се върне на тема, която го вдъхновявала. В резултат на което новата книгата имала неочакван успех.  Поуката от тази история е ясна: рискувайте и преследвайте онова, което наистина искате в живота. Дайте възможност на Вселената да ви подкрепи. Опитайте и ще се убедите.  Започнете малко по малко. Слушайте интуицията си. Определете за себе си какво обичате да правите и го правете. Постепенно разширете действията си, докато им посветите все повече от времето си. Kогато задействате творческата си енергия, ще наблюдавате как се увеличава вашата жизненост, дееспособност и финанси. Постепенно целият ви живот ще се превърне в израз на действена любов. 

 

Твърдения 

1. Когато имам вяра в себе си и във Вселената всичко е възможно. 

2. Бог ми е приготвил чудесни неща. 

3. Като следвам желанията на сърцето си получавам каквото ми е необходимо.

4. Колкото повече вярвам на интуицията, толкова повече преуспявам. 

5. Моите творчески идеи са щедро възнаградени.

6. Вашето твърдение..................... 

 

Думи за размисъл 

"Ако някой човек не е в крачка с ближните си, може би той чува друг барабан. Нека върви в такт с музиката, която чува, колкото и  различна по ритъм или далечна да е тя."

Торо 

 

ТРИДЕСЕТ  За всичко благодарете 

Благодарността е един от основните елементи на нашия прогрес в живота. Толкова често забравяме за какво трябва да сме благодарни - за нашето здраве, приятели, материални удобства и най-вече за най-големия дар - животът.  Във всяка житейска ситуация, дори и в най-голямата трагедия има "лъч надежда". Чрез благодарността, ние призоваваме доброто и го правим реалност. Дори болезнените изживявания имат сладко-кисел привкус, когато станат средство за осъществяване на съвършения замисъл на Вселената.  Една моя приятелка преживя болезнен разрив с любимия си човек.

Погледнато логически това изживяване беше ужасна травма за нея. Беше й отнето всичко, което обичаше и болката изглеждаше нетърпима. Но въпреки всичко тя благодареше.  Минаха много години преди да заздравеят раните. После тя срещна друг човек. Тяхната връзка цъфтеше и й носеше една непозната досега радост и удовлетворение, които липсваха на старата. Тя осъзна, че онзи разрив всъщност е бил дар.  Погледнете живота си.  Благодарите ли за всичките си преживявания? Ако обикновено реагирате негативно на дадена ситуация, опитайте друг подход.  Благодарете за обстоятелствата такива каквито са. И наблюдавайте резултата. Щом промените отношението си към условията, обстоятелствата също ще се променят. Ето това е чудотворната сила на благодарността. 

 

Твърдения 

1. Благодаря за всяко свое преживяване. 

2. Казвам "да" на Вселената. 

3. Всичко си идва на мястото. 

4. Всяка житейска случка ме приближава до Бог. 

5. Аз съм благословен във всеки момент от живота си. 

6. Вашето твърдение..............................

 

Думи за размисъл 

"Когато се научиш да обичаш Ада ще отидеш в Рая".

Поговорка 

 

ТРИДЕСЕТ И ЕДНО  Всяко чудо за три дни 

Стара легенда разказва как едно село на племето Суфи било нападнато и завладяно от група войни. Царят на победителите свикал вождовете на племето Суфи и им казал, че ако не му отговорят какво е това, което може "да го развесели когато е тъжен и да го натъжи, когато е весел", на сутринта ще погуби цялото село.  Селяните запалили голям огън и цяла нощ най-мъдрите мъже и жени в племето търсели отговор на въпроса на Вожда: Кое може да развесели човека, когато е тъжен и да го натъжи, когато е весел? най-сетне слънцето изгряло и царят дошъл в селото. Той се приближил до мъдреците и попитал: -Изпълнихте ли желанието ми?  Тогава един от мъдреците бръкнал в една кесия и подарил на вожда златен пръстен. Вождът се зачудил. -Не ми трябва злато! - възкликнал той. - Как може този пръстен да ме развесели, когато съм тъжен и да ме натъжи, когато съм весел?  Тогава царят се вгледал пак в пръстена и прочел гравирани думите "Всяко чудо за три дни."  Така е и във вашия живот. Когато всичко върви гладко, насладете се на тези ценни моменти, и знайте, че с времето те ще останат само далечен спомен. А когато нощта е най-черна и никъде не виждате изход, помнете, че нищо в материалния свят не е вечно.  По този начин ще се научите да приемате еднакво и добрите и лошите моменти и ще разберете, че всички уроци на живота допринасят за вашето духовно израстване. Когато осъзнаете това, ще станете като прославения светец, който казал 

 

Твърдения 

1. Вместо да търся радостта и да избягвам болката аз ги приемам като еднакво полезни. 

2. Всяко добро има край.

3. Всяко зло за добро. 

4. Времето и любовта изцеляват всичките ми рани. 

5. Старите болки вече не ме мъчат. Те са погребани в миналото. 

6. Вашето твърдение....................................

 

Думи за размисъл 

"Помнете, че никое човешко състояние не е постоянно. Тогава няма да преливате от радост в щастието или от мъка в нещастието"    

Сократ 

 

ТРИДЕСЕТ И ДВЕ  Смърт, не се възгордявай 

От всички аспекти на съществуванието, за които размишляваме, смъртта е най-смущаващият. Въпреки, че за нас тя означава края на известното, дали това наистина е край? Великият мистик Парацелз казва: "Какво е смъртта? Тя е унищожаване на формата, но не на живота. Тя е разделянето на безсмъртната форма от смъртната част от нас. Тя ни връща към живота, който сме напуснали с раждането си."  Смъртта е непрекъснат процес. Апостол Павел е казал: "Всеки ден умирам." Един едничък живот съдържа хиляди емоционални смърти. Отива си приятел. Детето ви завършва училище. Напускате работа, за да отидете в друга компания. Продавате дома си и купувате нов. Всяка от тези промени е една смърт.  Всеки ден милиони клетки умират във вас, за да се родят  милиони нови. Не сте същия човек, какъвто сте били вчера или миналата седмица. Колко пъти сте умирали? Колко живота сте изживели само в това съществувание?  И така, смъртта е промяна - единствената константа в живота. Застоят е много по-лошо състояние от смъртта - да стоите на едно място без да се развивате и да вървите напред. Не смъртта, а именно това състояние трябва да се стремите да избегнете. Следователно промяната, която наричаме "смърт", служи единствено за продължаване на пътя ви. Няма защо да се боите. Смъртта е приятел, който ще трансформира формата на съществувание, ще ви превърне  от гъсеница във великолепна пеперуда. 

 

Твърдения 

1. Всеки ден умирам и се променям. 

2. Всяка смърт ме води към чудно прераждане. 

3. Приемам промяната, знаейки че тя трансформира живота ми. 

4. Когато една врата се затвори, отваря се друга врата. 

5. По-добре да те боли, но да те промени.

6. Вашето твърдение.............................. 

 

Думи за размисъл 

"Слуховете за моята смърт са силно преувеличени."

- Марк Твен 

 

ТРИДЕСЕТ И ТРИ  Да променим нашия свят 

Земята и цялото човечество навлизат в нова ера, в нов еволюционен цикъл. Това пререждане се характеризира с промяна на съзнанието от  единичното и индивидуалното към общото и цялото. Трансформацията няма ограничения за възраст, религия, култура, раса или националност. Това е един световен процес, който води до създаването на планетарна култура.  Въпреки, че резултатите от този процес се забелязват на ниво маси, промяната се осъществява във всеки индивид по отделно, както е видно и от историята за малкото момченце, чийто баща изрязал рисунка на глобуса от един вестник, нарязал я и му казал да сглоби парченцата. След пет минути момченцето се върнало с наредения глобус. Бащата попитал: -Как успя така бързо да сглобиш света? –Много просто. - отговорило момчето. -На гърба на глобуса имаше картинка на човек. Когато сглобих човека получи се и света.

Все повече и повече хора "сглобяват себе си", прогонват стария страх от мъката и самотата и на негово място идват мисли за любов и единение. Когато една малка, но значима група хора (така наречената "критична маса") достигне ново ниво на самосъзнание, промяната ще бъде почувствана от цялото човечество.  Така светът ще се промени. И вие трябва да изиграете отредената ви роля. Защото вашето съзнание е свързано със световното съзнание, и когато вие се промените, светът около вас също ще се промени. И не е чудно именно вие да дадете тласъка, който ще наклони везните и ще определи началото на славна нова ера. 

 

Твърдения 

1. Светът преживява планетарно прераждане. 

2. Като лекувам себе си, лекувам и планетата. 

3. Ние сме един взаимосвързан, взаимно зависим свят. 

4. Виждам себе си като гражданин на света. 

5. Аз живея в световен град, чийто жители са мои братя и сестри. 

6. Вашето твърдение.................................

 

Думи за размисъл 

"Никой не е самотен остров,  всеки  е част от континента, част от цялото."

Джон Дън 

 

ТРИДЕСЕТ И ЧЕТИРИ  Всичко си идва на мястото 

Всеки път, когато почувствате, че ви се дава повече отколкото можете да поемете, припомнете си световния закон: "Всичко си идва на мястото." Вселената никога не ви дава нещо, с което да не можете да се справите. Дори онези събития, който на пръв поглед ви представляват пречки, всъщност ви помагат да изпълните предначертаното.  В много случаи този поглед върху живота е очевиден. В други случаи, обаче, решавате, че животът ви носи проклятие, а не благословия. В такова положение се налага да осъзнаете, че вашият поглед върху живота е ограничен. Науката доказва, че ние виждаме съвсем малка част от съществуващите светлинни вълни. по-голямата част от електромагнитния спектър остава невидима за нас. Така и в областта на духовното вие виждате само малка част от разкриването на душата. Ако можехте да се издигнете достатъчно високо, за да обхванете  с поглед цялата картина, щяхте да разберете смисъла на сегашното си затруднение. Щяхте откриете защо сте избрали точно тези предизвикателства и как да ги преодолеете.  За щастие има начин да се види "панорамната картина" - и той е да влезете в допир с Висшето Аз чрез молитви и медитация. От този висок наблюдателен пункт ще добиете нов поглед върху живота. Ще разберете, че във всеки един момент  взимате точно това, което е необходимо за духовното ви развитие. Дори и да нямате представа, че всичко пасва точно, ще чуете вътрешният глас да ви казва: "Имайте вяра. Всичко си идва на мястото." 

 

Твърдения 

1. Всичко си идва на мястото.  

2. Казвам "да" на моята Вселена. 

3. Всичко работи в моя полза. 

4. Каквото очаквам, ме очаква. 

5. Няма случайни неща. За всичко си има причина.

6. Вашето твърдение............................. 

 

Думи за размисъл 

"Боже, дай ми способността да приема нещата, които не мога да променя, куража да променя нещата, който мога и мъдростта да разбера разликата."  

Райнхолд Нийбър 

 

ТРИДЕСЕТ И ПЕТ Лъч надежда 

Всеки облак, колкото и тъмен да е има лъч надежда. Доброто може да произлезе от всяка една ситуация. Не изпускайте този дар и го търсете докато го намерите.  Законът за равновесието твърди, че всяко събитие или ситуация съдържат в себе си и добро, и зло; и радост, и болка. Дори най-прекрасната ситуация съдържа в себе си болката от осъзнаването, че не може да продължи вечно. Когато наблегнете на положителната страна на коя да е ситуация, вие спомагате за нейното проявление. Като търсите доброто, вие всъщност го карате да се сбъдне.  Един колежанин бейзболист получил травма и се наложило да пропусне сезона. В началото той бил много сломен от това очевидно нещастие. На следващата година, обаче, отборът се сработил отлично и извоювал победата благодарение на него. Гледайки назад към отминалите трудни мигове, той размислил: "Знам, че звучи налудничаво, но всъщност се радвам, че получих травма. Това беше най-доброто, което можеше да ми се случи."  Още сега направете опит да видите лъч надежда във всяка ситуация. Всички събития работят за вашето висше благо. Щом се научите да търсите доброто, ще извлечете максимална полза от всяко обстоятелство на пътя ви. 

 

Твърдения 

1. Всяка моя житейска случка съдържа ценен урок.

2. Зад всеки тъмен облак има дъга. 

3. Всяко нещастие е един чудесен урок. 

4. Какъвто и да е проблемът, Бог има съвършеното решение. 

5. Уча се от всяка преживяна ситуация. 

6. Вашето твърдение............................ 

 

Думи за размисъл 

"Колибата ми изгоря до основи, сега мога да виждам луната." 

Японско хайку

 

ТРИДЕСЕТ И ШЕСТ Освобождаване

Изпитвате ли към някой човек или ситуация гняв или болка таени в продължение на дълги години? Ако е така, сега е моментът да се освободите от тях. Сега е моментът да прогоните тези минали чувства от съзнанието си и да отхвърлите тяхното психическо и душевно бреме.  Представете си, че се изправяте пред въпросния човек, обстоятелство или пред чувството, от което искате да се освободите. Въобразете  си, че една тънка сребърна нишка излиза от слънчевия ви сплит и ви свързва

с човека или ситуацията. Сега си представете как бавно се отдалечавате един от друг и си повтаряйте: "Божественото в мен благославя и освобождава божественото в теб. Божественото в мен благославя и освобождава божественото в теб." Тогава ще видите как нишката бавно се обтяга и опъва докато се скъса. Вече сте свободни.  По време на този процес може да изпитате болка. Но вместо да я пренебрегвате, по-добре се предайте и се потопете в преживяването. Kкогато отслабите съпротивата си на болката, тя сама ще изчезне. Ако чувствате тъга, спомнете си, че тъгата е пречистващо чувство. Тъгата слага край на миналото, и ви позволява да вървите напред.  Щом успеете да се освободите, ще усетите как едно прекрасно чувство заема мястото на онова, което сте оставили в миналото. Имайте вяра, че ви очаква хубав живот. Бъдете търпеливи. Очаквайте само добро. 

 

Твърдения 

1. Освобождавам се от старото и давам път на новото.

2. Прогонвам страховете и съмненията си и ги заменям с вяра и увереност. 

3. Голям товар падна от плещите ми. 

4. Благодаря за новия си живот. 

5. Благославям и се освобождавам от миналите болки. 

6. Вашето твърдение.....................................

 

Думи за размисъл 

"Всичко си има време, време има за всяка работа под небето... време да търсиш и време да губиш, време да къташ и време да пилееш."     

Еклисиаст 3:1, 3:6 

 

ТРИДЕСЕТ И СЕДЕМ  Прошка 

Най-могъщото целебно средство е прошката. Но и най-трудно осъществимото. Един вечен закон казва: "Прощавайте и простени ще бъдете." Така прошката всъщност е милосърдие към себе си. Прошката е най-вече заради самия вас, въпреки че може да изцели и другите.  Хората причиняват болка, само когато самите те са наранени. Ако продължите да мразите човека, който ви е причинил болка, чрез вашата омраза ще останете свързани навеки, но ако превърнете ненавистта си в любов, и двамата ще бъдете свободни. Ето защо великите учители ни съветват да обичаме враговете си.  

Отделете време и си представете човека, към когото чувствате гняв. А сега му кажете : "Прощавам ти. Прощавам ти за всичко, което си направил в миналото и за причинената волно или неволно болка - чрез твоите действия, думи или мисли. Колкото и голямо страдание да си ми причинил, ти прощавам."  Опитайте се да докоснете този човек с прошката си. Само за миг, преодолейте миналото и нека сърцата ви се слеят в милост и състрадание.

Когато свършите, кажете "сбогом" и  се освободете.  Но за да простите на другите трябва първо да простите на себе си. Използвайте същото упражнение, за да простите болката, която сте причинили на себе си или на другите. Разтворете сърцето си за себе си. Имайте милост към себе си. Дайте си прошка. И се оставете да бъдете излекуван. 

 

Твърдения 

1. Благославям и прощавам на всички, който са ми причинили болка. 

2. Прощавам на всички. Прощавам на себе си. Освобождавам се от миналото. Свободен съм! 

3. Прощавам си за страданията, които съм причинил на себе си или на другите.

4. Разтварям сърцето си за себе си. 

5. Прощавам и ще бъда простен. 

6. Вашето твърдение....................................

 

Думи за размисъл 

"Да се греши е човешко, да се прощава - божествено."

Александър Поуп

 

ТРИДЕСЕТ И ОСЕМ  Божественото в нас 

Според една индийска легенда човеците така злоупотребили с божествените си сили, че боговете решили да им отнемат божествеността и да я скрият там, където никой човек не може да я намери. Но въпросът бил къде? Ако скрият божествеността дълбоко в недрата на земята, човеците ще я изкопаят. Ако я потопят в най-дълбокия океан, хората рано или късно ще я намерят на дъното. Ако скрият божествеността на най-високия планински връх един ден хората ще се изкачат и ще стигнат до нея.  Накрая най-мъдрият сред боговете рекъл: "Ето какво ще сторим с човешката божественост. Ще я скрием дълбоко в самия човек, защото това е последното място, където ще се сети да търси."  Така и станало. Векове наред ние сме изследвали земята, морето и небето, търсейки онова, което е скрито в собствения ни заден двор. Но сега човечеството се намира в критичен момент. най-сетне се сетихме да потърсим божествеността в самите нас - там където тя е стояла скрита толкова дълго. Вие сте важна част от цялата тази трансформация. Щом се обърнете към своята същност, ще израснете духовно от допира с божественото начало във вас.  Колкото повече хора осъзнаят, че Бог е в тях, толкова по-бързо ще изчезнат религиозните догми и  противоречия, които разкъсват планетата. Независимо каква е нашата култура или произход,  вътрешно познание на божественото ще бъде едно и също.  А именно познанието на Любовта. 

 

Твърдения 

1. Божието царство е вътре в мен. 

2. Аз имам отговорите на всичките си въпроси. 

3. Източникът на  радостта и удовлетворението е вътре в мен. 

4. Моето щастие е независимо от външни събития или обстоятелства. 

5. Искам да усетя душевно спокойствие.

6. Вашето твърдение............................... 

 

Думи за размисъл 

"...царството Божие няма да дойде незабелязано, и няма да кажат: ето, тук е, или: на, там е. Понеже ето, царството Божие вътре във вас е."

Лука 17:20-21 

 

ТРИДЕСЕТ И ДЕВЕТ  Изцелете живота си 

Какво значи изцеление? На английски език думите "изцеление", "здраве" и "свещен" имат един и същ корен, който означава "цяло". Изцелението е състояние на цялост, завършеност и единство. Изцеление може да се осъществи на много нива - физическо, умствено, емоционално или духовно. Често пъти истинското изцеление няма нищо общо с реакцията на тялото. Една неизлечимо болна от рак жена се възползвала от възможността да отвори сърцето си за пръв път в живота си. В резултата на това, тя изцелила отчуждението към майка си и дъщеря си. Въпреки, че тялото й умряло, душата й преживяла пълно изцеление.

В друг случай, един мъж чувствал такава силна болка от загубата на съпругата си, че бил принуден да протегне ръка на децата си. Неговата мъка го пречистила от гордостта и грубостта, и ги заменила с откровеност и смирение.  Във всеки от тези примери преживяното изцеление е  отворило сърцата за  едно ново усещане за цялост и завършеност.  Отделете време и помислете коя област от живота ви се нуждае от изцеление. Обичайте и благославяйте тази част от себе си. Молете се да бъдете поведени по пътя на изцелението, от което се нуждаете. Ако изцелите себе си, ще изцелите и част от планетата.  Най-вече осъзнайте, че истинският източник на изцеление е божественото начало във вас. Въпреки, че вие трябва да направите първата крачка, за да станете едно цяло, Бог във вас е истинският лечител.

 

Твърдения 

1. Тялото ми е изцелено, възстановено и изпълнено с енергия. 

2. Всеки ден се чувствам все по-добре и по-добре.

3. Аз съм възстановен и съживен. 

4. Бог в мен е моето здраве, сега! 

5. Свързвам моето  изцеление с изцелението на планетата.

6. Вашето твърдение............................ 

 

Думи за размисъл 

"Най-важното нещо на този свят е не толкова

къде сме, а в каква посока се движим."                        -

Оливър Уендъл Холмс 

 

ЧЕТИРИДЕСЕТ  Радостта от смеха 

Някога да ви е хрумвало нещо депресиращо докато се смеете? Това е почти невъзможно. Когато се смеете, мозъкът произвежда ензими, които по естествен път повдигат настроението и чиято чудодейна сила ви освобождава от болката и страданието. Смехът носи едно дълбоко чувство на радост и успокоение, което е истински лековито. Смехът не само трансформира съзнанието и чувствата ви, но може да излекува и тялото ви. С помощта на смеха хората са се изцелявали от хронически болести. Сега медицината прилага оздравителната сила на смеха за намаляване на стреса и повишаване на възстановителните сили на организма.  Смехът ви помага да добиете правилен поглед върху живота. Докато се смеете на себе си се научавате да не се приемате прекалено насериозно. Затова и ангелите могат да летят - защото им е леко на душите.  Смехът е най-краткото разстояние

между двама души. Помислете си за най-ценните си връзки. Много вероятно е вие и най-близките ви приятели да имате сходно чувство за хумор.  Кога за последен път сте се посмели добре? Ако оттогава е минало доста време, пуснете детето във вас да се наиграе. Гледайте любимата си комедия. Опитайте се да видите космическия хумор в ситуацията. Да се забавлявате в живота не означава, че избягвате болката.

Радвайте се! 

 

Твърдения 

1. Моята личност е озарена от радост. 

2. Чрез смях към прозрение. 

3. Не съм се забавлявал така от години. 

4. Хората харесват чувството ми за хумор. 

5. Не мога да спра да се смея. 

6. Вашето твърдение...............................

 

Думи за размисъл 

"Който се смее, живее."

Поговорка 

 

ЧЕТИРИДЕСЕТ И ЕДНО  Помислете върху тези неща 

"Човек е това, което мисли." "Ние сме това, за което мислим най-често." Тези афоризми изразяват една основна истина - че мисълта е съзидателна.  Огледайте материалния свят, който ви заобикаля. Столът, на който седите, дрехите, които носите, сградите, които ви заобикалят - преди тези предмети да добият материална форма, те са се родили като идеи в нечий ум. Точно по този начин всички неща в материалния свят добиват израз. Тяхното начало е царството на мисълта.  Също така и вие сами създавате собствения си свят, чрез това което мислите. Вие  сте  сценаристът, режисьорът и звездата в собствения си филм. Ако не сте доволни от развитието на сюжета, напишете отново сценария, като промените мислите и убежденията си. Както ни напомня апостол Павел "...а се преобразявайте чрез обновения ваш ум."  В позитивното мислене се крие огромна сила. Когато очаквате най-доброто, вие буквално създавате мисловно поле, което привлича желаното от вас. Подробностите се привличат. Но тази сила може  да се обърне срещу вас, както разбрал и Йов, когато открил, че: "...страшното, от което се ужасявах, то ме и постигна..."  Във вашата власт е да следите ревностно какво влиза и излиза от съзнанието ви. Има много зло и то ще се опита да се засели в душата ви. Постарайте се да пуснете в душата си само доброто и положителното. 

 

Твърдения 

1. Изпълвам съзнанието си с положителни, добри и изцелителни мисли. 

2. Ще бъда това, което вярвам че ще бъда - затова вярвам в най-доброто. 

3. Мога да почувствам слънцето, дори през надвисналите облаци. 

4. Моите мирни и спокойни мисли отпускат и успокояват всеки сантиметър от тялото ми. 

5. Аз се преобразувам чрез обновяването на моя ум. 

6. Вашето твърдение.............................. 

 

Думи за размисъл 

"Всичко, което сме е резултат от нашите мисли."

Абрахам Линкън 

 

ЧЕТИРИДЕСЕТ И ДВЕ  Не съдете 

Едни от най-трудно  трансформиращите се мисловни модели са навиците да критикуваме и осъждаме. Колко от нас следват мъдростта на индианската поговорка: "Нека не съдя друг човек, докато не извървя един километър в неговите мокасини"? Отворете сърцето си и  накарайте желанието си да критикувате да се стопи и превърне в състрадание.  

Ние често критикуваме другите с надеждата, че ще ги променим. Истината е, че можете да промените единствено себе си. Можете да спасите само собствената си личност. Започнете от себе си. Надникнете в сърцето си. Каква част от онова, за което осъждате другите, не приемате за себе си?  Ако искате да се промените, започнете с лечението на тази ранена част от душата си. Простете си грешките. Отстранете собствените си предразсъдъци, за да можете по-ясно да видите ближния си.

Помнете, че всеки, и вие в това число, правите каквото е по силите ви. Когато изживеете нещастието на ближния като свое, ще видите неговия проблем в нова светлина. Когато краката ви се изранят и уморят в неговите съдрани мокасини, най-сетне ще можете да кажете: "Разбирам". 

 

Твърдения 

1. Не съдя никого, особено себе си. 

2. Всички, в това число и аз, се стараем според силите си. 

3. Приемам се какъвто съм. Приемам другите каквито са. 

4. Сърцето ми е отворено и изпълнено със състрадание. 

5. Най-великата сила на сътворението е целебната сила на любовта. Свързвам се с тази сила. 

6. Вашето твърдение...........................

 

Думи за размисъл 

"Нека вървя три седмици в стъпките на моя враг, да нося същия товар и да понасям същите несгоди като него, преди да кажа една осъдителна дума."     

Молитва на индиански вожд      

 

ЧЕТИРИДЕСЕТ И ТРИ  Служете 

Дошли сме на този свят, за да служим един на друг. Родителите се грижат за децата си, съпрузите - един за друг, приятелите си помагат взаимно. Животът се поддържа и подхранва  от безкористната любов и служба.  Но служенето не е еднопосочен процес. Колкото повече доброволно даваш от себе си, толкова повече ти се дава да даваш. Или както е казал Исус "...а който погуби душата си заради Мене, той ще я спаси." Два месеца преди смъртта си Мартин Лутър Кинг Младши споделя, че единственото наследство, което оставя след себе си е животът посветен на хората. Двадесет години по-късно национален празник ознаменува завещаното от него - живот в услуга на обществото.  Винаги има на кого да услужите, и съответно винаги се намира кой да помогне на вас. Стълбата на Иаков, е прекрасен пример за взаимоизгодната същност на служенето. Също като на стълбата на Иаков, помогнеш ли на ближния си да се изкачи нагоре, ти също биваш повдигнат от този след теб. Ако си помагаме взаимно по пътя всички заедно ще постигнем духовното си предначертание.  Погледнете собствения си живот.  Дали служите на тази планета и обитателите й? Не е важно как светът оценява вашия принос. Има значение единствено мотивацията ви. Да подариш усмивка на непознат е  не по-малко изцелително, отколкото да създадеш нова ваксина. Никое добро дело, колкото и малко да е, не е напразно. 

 

Твърдения: 

 

1. Колкото повече давам, толкова повече ми се дава да давам.

2. Колкото повече давам, толкова повече получавам. 

3. Където и да се обърна виждам възможност да служа. 

4. Давам заради самата радост от даването. 

5. Желая успех и щастие на всичките си познати. 

6. Вашето твърдение...........................

 

Думи за размисъл: 

 

"...изберете си сега кому да служите...пък аз и домът ми ще служим Господу."

Иисус Навин 24:15 

 

ЧЕТИРИДЕСЕТ И ЧЕТИРИ  Учете се цял живот 

Родени сте да изживеете живота си пълноценно и да израствате с всяко преживяване. При сблъсъка с всяка нова ситуация първо се запитайте: "Какво научих? Дали преживяното ме направи по-мъдър и състрадателен човек?" Усилието да дадете отговор на този въпрос постепенно ще извиси вашето знание и мъдрост.

Често пъти болката ще бъде най-добрият ви учител. Докато удобството приспива сетивата  (когато всичко върви гладко, рядко се питаме какво сме научили от тази ситуация), проблемите ни принуждават да направим преоценка на възгледите си и да погледнем с нови очи на живота.  Второ, запитайте се: "Колко съм обичал?". Хората докоснали се по някакъв начин до смъртта твърдят, че  преди да умре, човек се замисля за любовта или липсата на любов в своя живот. От друга страна, материалните придобивки губят значение в такъв момент. В подобен критичен момент никой не казва "Съжалявам, че не прекарвах повече време в службата."  Следователно най-важните уроци включват личните отношения. Ако животът е училище, всичките житейски преживявания се свеждат до един едничък урок - как да се научим да обичаме.

 

Твърдения: 

 

1. Няма лоши преживявания - аз се уча от всичко, което срещам.

2. Радвам се, че имам възможността непрекъснато да раста в любовта. 

3. Всичко в живота ми ме доближава до Бога. 

4. Напред и нагоре! 

5. Уча се и помъдрявам всеки божи ден. 

6. Вашето твърдение..................... 

Думи за размисъл: 

"Най-големият триумф е не никога да не падаме, а да ставаме всеки път щом паднем."

Конфуций 

 

ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЕТ  Вяра 

Вярата е начин на мислене, начин на живот. Вярата идва там, където липсват доказателства. Тя е "материята на нашите надежди, доказателството за незримите неща."  Но вярата е най-небходима и най-изпитана в моменти на отчаяние. Независимо какъв мрак чувствате, разпалете огъня на вярата си като си припомните метафизичния закон "Всяко зло за добро." Нищо не е вечно. С всеки нов момент нещата се променят. Докато живеете се надявайте.  От вярата хората изправени пред непреодолими трудности черпят вътрешни сили да се справят с тях. Глен Кънигъм преодолява тежки изгаряния на краката и става олимпийски спринтьор от световна класа. Подобни подвизи се случват всеки ден с хора, които страдат от тежки травми или смъртоносни болести.

Несъмнено вярата има силата да лекува - физически, умствено, емоционално и духовно. След като излекувал една жена от болестта й, Христос й казал: "Твоята вяра те спаси." Вярата в изцелението е могъща сила, която може да мотивира тялото и душата в стремежа им за единение.  След време ще откриете и доказателство в подкрепа на вярата си. Когато вървите с вяра напред и вселената ви подкрепя, кажете си: "Знам, че Бог се грижи за мен. Така е било и така ще бъде." 

 

Твърдения 

1. Моята вяра ми дава цялост. 

2. Аз може да не виждам решение, но Бог ми открива правилния отговор. 

3. Дълбоко вярвам, че пред мен се отварят нови врати. 

4. Вярвам в незримото. 

5. Очаквам чудо. 

6. Вашето твърдение...................... 

 

Думи за размисъл 

"Вярата е птица, която чувства светлината  и пее още преди да се пукне зората."

Поговорка 

 

ЧЕТИРИДЕСЕТ И ШЕСТ  Моята воля и Божията Воля са едно 

За да разберете връзката между вашата воля и Божията воля, представете си, че сте електрическа крушка със сила на тока един ампер. Когато сте в хармония с Висшата воля, силата вече не е един ампер, а десет, сто, хиляда ампера - или каквато си поискате. Понеже черпите от източника на цялата светлина и сила запасите ви са неограничени - неограничена е и светлината, с която огрявате другите.  Но не е лесно да се простиш с егоизма. Искаме да правим нещата както си знаем, когато си пожелаем и според собствените си изисквания.

Искаме да имаме контрол. Но когато се придържаме към този ограничен поглед върху нещата, ние се лишаваме от една много по-хубава действителност, от един много по-голям потенциал за щастие, удовлетворение и материално благополучие. Ето защо, великите хора винаги са твърдели: "Нека бъде не моята воля, а Твоята."  Егоизмът умира, за да се възродите в Бог. Част от вас умира, за да възродите в едно цяло. В крайна сметка можете дори да превъзмогнете самата смърт. Защото, ако се научите да живеете в Бог, една част от вас ще бъде безсмъртна.

Медитирайте и се вслушайте в шепота на вселенското начало. Позволете му да ви показва пътя и да ви води във всичките ви дела. Станете оръдие в ръцете на Вселената. Когато станете проводник на Божественото присъствие, ще можете да твърдите на безсмъртната част от себе си: "Моята вола и божията воля са едно." 

 

Твърдения 

1. Действам в съгласие с моето Висше Аз. 

2. Винаги съм в хармония с Висшата воля. 

3. Правя това, което Бог иска да правя. 

4. Когато общувам с Бога в мен, всичко става възможно. 

5. Гъсеницата в мен  умира с радост, за да се възроди в пеперуда. 

6. Вашето твърдение........................... 

 

Думи за размисъл 

"Цветът изчезва от само себе си, когато плодът расте. Така и низкото ще изчезне, когато Божественото израсне във вас."

Вивекананда 

 

ЧЕТИРИДЕСЕТ И СЕДЕМ  Искайте и ще ви се даде 

"Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори; защото всякой, който иска, получава, и който търси, намира, и на тогоз, който хлопа, ще се отвори." Без съмнение сте чували тези думи и прекрасното обещание, което съдържат - че с всяко желание, което ви се дава, ви се дава и силата да го осъществите. Обаче, за да се сбъдне желанието, трябва да го искате от цялото си сърце.  Имало някога един човек, който попитал духовния наставник как да достигне просветление. Учителят помислил малко, сграбчил изведнъж главата му и я потопил в каца с дъждовна вода. Ученикът се борил да се освободи, но без успех, докато накрая учителят го пуснал. Когато полуудавеният човек изплувал и поел глътка въздух, учителят казал: "Когато пожелаеш Бог така силно както тази глътка въздух, тогава ще откриеш Твореца."

Но освен, че за да постигнете нещо трябва да го желаете силно, необходимо е да предприемете активни действия за осъществяването му. Молете се сякаш всичко зависи от Бога, но работете сякаш всичко зависи от вас. Като обедините тези усилия, ще  преодолеете успешно всяко препятствие на пътя си.  Стремете се от душа и сърце към желаното благо. Ако това което искате е за общото благо на всички, няма да ви бъде отказано.  Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори.

 

Твърдения 

1. Каквото искам от живота го получавам! 

2. Молитвите ми винаги имат отговор. 

3. Зад всеки завой изникват нови възможности.

4. Радвам се на благополучието си. 

5. Годините на посвещение и усилен труд дават плод. Моят кораб идва. 

6. Вашето твърдение..................

 

Думи за размисъл 

"Каквото очаквам ме очаква."

Преподобният Айк 

 

ЧЕТИРИДЕСЕТ И ОСЕМ  Черпете от своя извор 

Имало някога една жена, която искала да отвори училище за глухи деца. "Как бих могла да осъществя проекта си?" запитала се тя. "Нямам нито пари, нито сграда, нито персонал, нямам и към кого да се обърна." За да намери разрешение на дилемата, тя потърсила съвет вътре в себе си. Вътрешният й глас отговорил:

"Как така да няма към кого да се обърнеш? Аз съм твоето начало. Върви с вяра напред  и ми позволи да направлявам всяка стъпка по пътя ти. Така със сигурност ще успееш, защото с Бог няма невъзможни неща." Жената следвала вътрешния си глас и успяла да събере пари за училището.  Това се е случвало хиляди пъти в човешката история. Хората посели семената на великите религии, просветни и бизнес институции и творби на изкуството, са общували директно със съзидателното начало, което се крие в душата на всяко човешко същество.  Запитайте се: "Кой е изворът на моето щастие, здраве и просперитет? Дали това е моята работата, партньор, психиатър или друг външен фактор?" Тези външни пътища може да са начин за достигане до извора, но не са самият извор. Този извор е Богът във вас. Също като родител, който иска най-доброто за децата си вашият Създател е готов да ви благослови с всички желани блага. Защо не осъществите връзка със своето начало и да пиете от непресъхващия извор на изобилието? 

 

Твърдения 

1. Само Бог е моето начало. 

2. Бог в мен е моят неограничен и преливащ източник на всякакви блага. 

3. Когато се обърна към извора си, съм направляван в избора си за мое висше благо.

4. Чрез връзката ми с Вечния разум, всички неща са възможни.

5. Бог в мен задоволява всичките ми нужди. 

6. Вашето твърдение....................... 

 

Думи за размисъл 

"Истината е във нас самите, ако щете вярвайте  тя не се влияе от външния свят.  Във всички нас е съсредоточено мястото  където цялата истина почива."

Ц Робърт Браунинг 

 

ЧЕТИРИДЕСЕТ И ДЕВЕТ  Простота 

Въпреки, че ние се стремим да го усложним, същината на живота е много проста. Да бъдеш добър родител на децата си, да имаш любящ партньор, да чувстваш, че другите се нуждаят от теб - това са основните изисквания  за любов и признание, които подхранват човешкия дух.  Темата са простотата се повтаря отново и отново във великите духовни учения. Исус ни казва, че ако не станем като малките деца няма да влезем в царството Господне. За да получим истината трябва да бъдем като едно дете - невинни, чисти и доверчиви. За жалост твърде често ни завърта трескавото колело на съвременния живот и ние забравяме истински важните неща.  Погледнете живота си. Не е ли прекалено усложнен? Не сте ли обременени с прекалено много вещи или отговорности? Отдъхнете си и се запитайте: "Какви стъпки мога да предприема, за да намаля темпото, да заживея простичко и щастливо?"  Помислете си колко малко ви трябва, за да повдигне настроението ви -   детска усмивка,  хубав слънчев ден, разхладително питие в горещия следобед. Ако се научите да опростявате живота си, ще почувствате свобода на духа и ще ви е леко на сърцето. Тези безценни дарове ще са ваши, когато се научите да обръщате внимание на  важните неща.

 

Твърдения: 

1. Простотата е дар, свободата е дар. 

2. Мисля за истински важните неща. 

3. Освобождавам се от излишните товари в живота. 

4. Леко и радостно ми е. 

5. Радват ме най-простите неща; дори обикновените неща ми доставят удоволствие.

6. Вашето твърдение........................ 

 

Думи за размисъл 

"Прахосваме живота си в дреболии...опростявайте, опростявайте."

 Торо 

 

ПЕТДЕСЕТ  Закрила 

Ще имате закрила навсякъде и във всеки един момент, стига само да го поискате. Ако се обърнете към Божието съзнание вътре във вас, ще се издигнете над всяко зло, което ви се изпречи на пътя.  Един свещеник попаднал във вражески плен и бил измъчван в продължение на месеци. Всеки път щом заставал пред мъчителите си той си мълвял 22-рия Псалм. Постоянното повторение на молитвата по време на пленничеството му дало просветление и чудотворно оцеляване на мъченията.   Върнете се към онези моменти от живота си, когато сте почувствали закрила. Може би сте били на косъм от нещастието или сте преодолели криза, която ви се е струвала неразрешима. Благодарете, че във всяка от тези ситуации, сте били закриляни и водени към спасение.  Молитвата "Було от Светлина" е използвана от много хора да призоват вътрешната си защита. Кажете я, или използвайте вашата любима молитва, когато почувствате нужда от утеха и съвет.

Було от светлина  Загръщам се в Було от светлина, изтъкано от Божията Любов, Сила и Мъдрост, за да защитя не само себе си, а и онези които влязат в досег с мен да бъдат привлечени от Бога и изцелени.  Създателю, използвай всичките ми сили и възможности за идването на Твоето царство на земята.

Амин. 

 

Твърдения 

1. Божията светлина ме озарява; Божията любов ме обгръща; Божията сила ме закриля; Божието присъствие бди над мен. Където съм аз, там е и Бог. 

2. Сърцето ми не е тревожно, нито се боя, защото помня, че Бог е с мен. 

3. Посрещам бъдещето с вяра, защото знам, че съм закрилян. 

4. Господа е Пастир мой; от нищо не ще се нуждая. 

5. Намирам убежище вътре в мен. Аз съм спокоен, уверен и ведър. 

6. Вашето твърдение.......................

 

Думи за размисъл 

"Да тръгна и по долината на смъртната сянка, няма да се уплаша от злото, защото Ти си с мен; Твоят жезъл и Твоята подкрепа ме успокояват."

22-ри Псалм  на Давид

 

ПЕТДЕСЕТ И ЕДНО  Характерът е съдба 

Питали ли сте се някога какво ви очаква в бъдеще? Отговорът на вашите размишления е не в кристалната топка, а в собствения ви характер. Точно тук се кове съдбата ви - вие и само вие сте отговорни за живота си.  Понякога силата на характера ви е поставена на изпитанието на несгодите и трудностите.

В такива моменти си спомнете, че най-трудните задачи се дават на най-добрите ученици. Учителят по математика ще даде на най-добрия си ученик задача достойна за неговите способности. Подобно на него и вие притежавате способността успешно да преодолеете настоящите предизвикателства.  За щастие, не е необходимо да се справяте сам, имате подкрепа, на която да разчитате. Ако сами направите усилие да си помогнете, вселената ще ви подкрепи. Не е задължително първата ви стъпка да е действена; може би вие искрено желаете да направите промени, но не знаете как да започнете. Само поискайте напътствие и колелото на  щастието ще се завърти.  Характерът е съдба.

Качествата на вашия характер ще определят щастието ви в настоящето и развитието в бъдещето. 

 

Твърдения 

1. Аз съм господар на съдбата си. Аз съм капитан на душата си.

2. Аз командвам успеха с всяко мое действие. Аз съм успехът, който търся. 

3. Знам какво искам от живота - и го получавам.

4. Чувствам се победител. 

5. Спирам да обвинявам другите. Поемам отговорността за живота си. 

6. Вашето твърдение..........................

 

Думи за размисъл 

"Онова, което оставяме след себе си и онова, което ни очаква занапред, са дреболии в сравнение с онова, което носим в себе си."

Емерсън 

 

ПЕТДЕСЕТ И ДВЕ  Обичайте тялото си 

Може би най-красивият инструмент, който ви е даден за работа е вашето тяло. Резултат от милиони години еволюция, вашето тяло е божественият храм, където обитава духът ви и представлява неговата изява в материалния свят.  Тялото ви притежава природен интелект. То само знае как да се възстанови и притежава вродена мъдрост, с която автоматично задейства цял куп функции без съзнателен принос от ваша страна. Тялото ви непрекъснато съобщава от какво се нуждае, трябва само да го чуете.  Произхождайки от традиция, която отрича тялото, често пренебрегваме неговата мъдрост. Но Средновековието отдавна е минало. Живеем в нова ера, когато тялото и душата са признати за божествени партньори, които с общи усилия създават духовен напредък и еволюция.  Как се отнасяте с тялото си? Осигурявате ли му необходимите храна, вода, движение, чист въздух и почивка? Когато тялото ви е болно давате ли му почивка или се ядосвате, че пречи на плановете ви? Кога за последен път сте били на масаж, или сте си позволили някое подобно телесно удоволствие? Отделете време да благодарите на тялото си за всичко, което ви дава. Попитайте тялото си от какво се нуждае сега и изпълнете желанието му. Вие и тялото ви сте едно. Ако обичате и уважавате тялото си, обичате и уважавате самите себе си.  

 

Твърдения 

1. Обичам тялото си каквото е. 

2. Моето тяло е със съвършени размери, форма и тегло. 

3. Давам на тялото си каквото поиска.

4. Тялото ми е здраво, силно и жизнено. 

5. Отнасям се с тялото си царски. 

6. Вашето твърдение........................... 

 

Думи за размисъл 

"И ако нещо е свещено,  то тялото на човека е свещено."  

Уолт Уитман (от "Възхвалявам електрическото тяло" в превод на Цветан Стоянов)

 

ЕПИЛОГ 

РАЗМИСЛИ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЕТО В ПРОМЯНАТА 

"И накрая любовта, която даваш е равна на любовта, която получаваш." - Бийтълс  Всички ние сме на едно пътуване – пътуване на промяна и трансформация. Пътуването е стремеж към цялост и завършеност, към единение с Божественото начало в нас. Едно пътуване към изцелението.  През годините научих някои уроци за това пътуване, които споделих с вас в "Целебни слова". Пътуването иска време. Промяната не настъпва за един ден, а малко по малко, с едва забележими стъпки. Както казва писателят Джак Керуак "Ходенето по вода не става за един ден." Отнасяйте се търпеливо с тези неща. Похвалвайте се за всяка своя извоювана победа.  Пътуването изисква да се освободите от страха, да се научите да вярвате в себе си и околните. Успоредно с това вие отваряте сърцето си за любов и толерантност.  Пътуването на трансформацията включва болка. Въпреки, че болката често пъти е необходимият стимул, които ни извежда на пътя на промяната, този вид страдание всъщност обогатява нашето съществувание. Ние израстваме заради болката, а не въпреки нея.  Може би не всеки път ще получавате каквото искате, но неизменно ще получите необходимото за максимално духовно израстване.  Никога не се отказвайте. Точно когато всичко изглежда безнадеждно, може да настъпи обрат. Най-тъмно е преди зазоряване.  Ако ви е необходима помощ, ще я получите.

Молете се с цялото си сърце и молитвите ви няма да останат без отговор.  Всеки човек се ражда в уникално стечение на обстоятелствата със съвършените предизвикателства за неговото израстване и развитие. Докато важните поуки за Джоан са във сферата на работата й, тези на Ан се коренят във взаимоотношенията.

Кармата на един е благословията на друг.  Всичко, което се случва в живота ви е за ваше висше благо. Няма "лоши" преживявания, само ни се дава възможност да използваме всяко преживяване като средство да се доближим до Бога.  Накрая всички ще достигнем състояние на цялост и завършеност. Веднъж да се промени вътрешната действителност, ще последва промяна и във външната. Ако промените мислите си, ще промените и света.  Това е вашето предизвикателство - да станете съавтор на Твореца  и да се научите да използвате съзидателната му сила с любов и мъдрост. Поискайте сега божественото си наследство. Вселената може да ви отговори само с "Да"! 

 

ПРИЛОЖЕНИЕ 

 

ПРИМЕРНИ ТВЪРДЕНИЯ 

Следният списък от твърдения е подбран, за да ви помогне в прилагането на твърденията във всекидневието. Твърденията са разделени под седем отделни заглавия: Самоуважение, Любов и Взаимоотношения, Творческа самоизява, Работа/Призвание, Преуспяване, Здраве, Духовно развитие.  Използвайте тези категории да се съсредоточите върху основните си проблеми. Например, ако работата и кариерата представляват интерес в момента, обърнете се към списъка от твърдения под заглавие Работа/Призвание. Може да използвате приложението или пък да си измислите собствени твърдения.  Много от тези твърдения са  подбрани от Основния текст. Използвайте онези, които имат най-голямо значение за вас. Щом изберете своето твърдение, бихте могли да приложите методите от главата за твърденията, за да  започнете продължителна работа с тях. 

 

САМОУВАЖЕНИЕ 

1. Харесвам себе си. 

2. Ценя себе си. 

3. Нося в себе нещо уникално. 

4. Заслужавам да бъда щастлив. 

5. Отнасям се добре към себе си. 

6. Аз съм добър човек. 

7. Обичам се какъвто съм.

8. Приемам се какъвто съм.  

9. Чувствам се добре в кожата си. 

10. Харесвам същността си. 

11. Поемам отговорността за своето благополучие. 

12. Грижа се добре за себе си. 

13. Уважавам личността си. 

14. Аз съм спокоен и уверен в себе си.

15. Аз съм господар на съдбата си. Аз съм капитан на душата си. 

 

ЛЮБОВ И ВЗАИМООТНОШЕНИЯ 

1. Като обичам себе си, получавам любовта и на другите. 

2. Когато обичам другите и те се обичат. 

3. Любовта се влива и извира от мен. 

4. Предавам любов на всеки, когото срещна.

5. Аз съм любвеобилен. 

6. Привличам искрени, любящи взаимоотношения.

7. Аз съм едно цяло. Моят партньор също е едно цяло. Заедно двамата сме едно цяло. 

8. Чувствам се добре, когато съм обичан.

9. Приятно ми е да изразявам сексуалността си. 

10. Готов съм да рискувам в любовта. 

11. Аз заслужавам любов. 

12. Привличам идеалните приятели и любовници. 

13. Наясно съм какво искам от една връзка. 

14. Готов съм за връзка. Готов съм за любов.

15. Предпочитам да спечеля любов, отколкото спор. 

 

ТВОРЧЕСКА САМОИЗЯВА 

1. Всеки божи ден пред мен се откриват творчески идеи. 

2. Животът ме вълнува. Аз открих своята страст. 

3. Готов съм да премахна вътрешните си бариери, за да изпълня своето предназначение на земята. 

4. Готов съм да използвам докрай своя гений. 

5. В хармония съм с Божественото вдъхновение. 

6. Всичко, което ми е необходимо да знам, ми се разкрива. 

7. Аз съм в непрекъсната връзка със съзидателното си начало. 

8. Променям и трансформирам старите си ограничаващи схващания. 

9. Когато Бог е в мен, всички неща са възможни. 

10. Всеки момент в живота ми е безкрайно съзидателен. 

11. Използвам съзидателната си сила за да получа най-доброто в живота. 

12. Аз съм сценарист, режисьор и актьор в собствения си филм. 

13. Вярвам в себе си, вярвам в интуицията си. 

 

РАБОТА/ПРИЗВАНИЕ 

1. Аз съм в центъра на Божествената идея за работа в полза на личното удовлетворение, службата на Бога и финансовото благополучие. 

2. Привличам хората, обстоятелствата и средствата, за да може да се сбъдне мечтата ми. 

3. Като правя, това което обичам си осигурявам добър живот. 

4. Върша това, което обичам и ми плащат за него. 

5. Намерил съм съвършената работа, за да издържам себе си на този свят. 

6. Пред прага съм на професионален успех. 

7. Аз съм финансово независим и

обичам работата си. 

8. Предлагам чудесна работа срещу чудесно заплащане. 

9. Бог ме напътства към работа носеща удовлетворение.

10. Винаги съм на точното място в точното време и правя точно това, което трябва. 

11. Реализирам пълния си потенциал в света. 

12. Моята работа е любов в действие. 

13. Имам прекрасни взаимоотношения с моите колеги (или шеф, персонал, бизнес партньор и т.н.).

14. Клиентите обичат нашата компания и нейните продукти ( или услуги). 

15. Обичам работата, с която си изкарвам хляба. 

 

ПРЕУСПЯВАНЕ 

1. Бог в мен е моят неограничен  и преливащ източник на блага.

2. Винаги имам достатъчно пари. 

3. Част от всичко, което печеля е лично моя. 

4. Влагам парите си мъдро и отговорно.

5. Колкото повече давам, толкова повече ми се дава да давам.

6. Доходите ми надвишават разходите. 

7. Заслужавам да преуспея. 

8. Богатството ми допринася за моята жизнерадост и тази на другите. 

9. Когато аз просперирам, другите хора просперират. Когато аз успея, другите хора успяват. 

10. Имам повече отколкото ми трябва, затова го деля със света.

11. Чашата ми е препълнена. 

12. Има повече от необходимото за всички, включително и за мен. 

13. Личната ми връзка с Всемирния Разум ми позволява да получавам и да давам големи суми.

14. Бог се проявява в живота ми като благоденствие и преуспяване на всички нива. 

15. Печеля ли аз, печелят и другите. Печелят ли другите, печеля и аз. Следователно аз печеля все повече и повече. 

16. Радвам се на продължително благоденствие.

 

ЗДРАВЕ 

1. Бог в мен е моето здраве сега. 

2. Бог в мен е моята сила, преливам от жизненост. 

3. Всеки изминат ден ставам все по-добре и по-добре. 

4. Обичам тялото си и се държа с него царски.  

5. Тялото ми е със съвършени размери и форма. 

6. Аз съм силна личност. 

7. Всички клетки на тялото ми се къпят всекидневно в съвършенството на моето божествено същество. 

8. Аз съм здрав, щастлив и лъчезарен. 

9. Излъчвам добро здраве.

10. Тялото ми е сигурно и приятно място. 

11. Сънят ми е спокоен и ободрителен. 

12. Притежавам необходимата енергия да постигна целите си и да осъществя желанията си. 

13. Божията любов ме изцелява и ме прави едно цяло. 

14. Тялото ми е изцелено, възстановено и пълно с енергия. 

 

ДУХОВНО РАЗВИТИЕ 

1. Божието дихание  минава през мен и ме благославя.  

2. Аз съм проводник на любов и изцеление. 

3. Утвърждавам Божествения ред и всичко в живота ми си идва на място. 

4. Получавам всичко, което ми е необходимо. 

5. Всичко в живота ми е наред; аз съм благословен. 

6. Всичко в живота ми работи за мое добро.

7. Вселената се грижи за мен и ме  закриля винаги и навсякъде.

8. Бог е с мен във всяка промяна - той ме води, закриля и направлява по пътя. 

9. Живея в присъствието на вечната Божия любов.

10. Господ е моят пастир. 

11. Всичко, което желае сърцето ми ще се сбъдне. 

12. Когато една врата се затвори, друга врата се отваря. Когато изглежда, че губя нещо скъпо, то е за да се освободи място за нещо по-добро. 

13. Воден съм от Бога.

14. Съсредоточаването върху настоящето лекува страха ми от неизвестното. 

15. Очаквам чудо. 

16. Когато сложа на първо място духовното си развитие, всички мои нужди биват задоволени. 

17. Божията мъдрост се проявява всеки ден във всички аспекти на живота ми. 

18. Достоен съм да получа неограничените дарове на вселената. 

19. Виждам всички проблеми като прикрити възможности. 

20. Вслушвам се в себе си и действам според чутото.

21. Утвърждавам само най-доброто за себе си и за другите.

22. Божията мъдрост ме озарява, осветявайки пътя ми. 

23. Когато следвам сърцето си вселената ме подкрепя. 

24. Отпускам се и приемам Бога. 

25. Моята упоритост и решителност творят чудеса. 

26. Всичко се нарежда чудесно. 

27. Животът ми е подготви чудесни неща. 

28. Възхвалявам и благодаря за всичко. 

29. Приветствам промяната в живота си. 

30. Уча се от всяка  ситуация.

31. Освобождавам се от старото и давам път на новото. 

32. Прощавам на себе си и на другите. Аз съм свободен. 

33. Прошката сама по себе си е награда. 

34. Благославям и прощавам на всички, които са ми причинили болка. 

35. Когато прощавам ще ми бъде простено. 

36. Където и да погледна виждам възможности да служа. 

37. Моята воля и Божията воля са едно. 

38. Винаги съм в хармония с моята висша цел. 

39. Зад всеки завой щастието се явява пред мен. 

40. Моята вяра ме прави едно цяло. 

41. Всяко житейско преживяване ме доближава до Бога. 

 

ЗА АВТОРА 

Дъглас Блох е писател, учител и психотерапевт със седалище в Портланд, Орегон. "Целебни слова" е резултат от собствените му духовни търсения и първата от серия книги върху духовното изцеление, които той планува да напише. Господин Блох е на разположение за лекции върху твърденията и други аспекти на самоусъвършенстването.

Ако искате да се свържете с него, адресът е : 4226 NE 23rd Avenue,

Portland, OR. 97211. 

 

 

Тази книга четете благодарение на Мартин Янков

Гост 15 Февруари 2015
Добра работа,благодаря!...Към Гост-''твърдение'' е нещо,което знаеш със сигурност,че е така,а ''утвърждение''е по–скоро нещо, с което се съгласяваш....щеш,не щеш,пък и самата дума май не съществува в тази форма точно,в която е написана,успех и бъдете здрави !
Гост 21 Юни 2015
Благодаря ви ! Нямам думи с който да изкажа благодарността си ......
Гост 5 Август 2015
Благодаря, Мартине :)
Гост 21 Септември 2015
БЛАГОДАРЯ!
В ТАЗИ КНИГА НАМЕРИХ ТОЧНО ТОВА, ОТ КОЕТО ИМАМ НУЖДА В МОМЕНТА!
БЛАГОДАРЯ!
Гост 27 Септември 2015
Благодаря и от мен.Във голяма криза съм в момента,имам нужда от цялостна промяна на всички нива.Много от това съм го чел,но човек все един ен трябва да направи първата крачка и да скъса със старите шаблони.Искам да излекувам душата и сърцето си от гнева,избухванията,страховете и чуството за непълноценност.Благодаря ви за хубавата книга.И бог да е с вас.
Изпрати
Уебсайт в alle.bg